15:33 / 16.10.2020.

Autor: Sara Badžek/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Kiparenje u napuštenim halama

-

-

Foto: - / -

Za 60.000 m2 planovi su veliki - stvoriti jedinstven kulturni prostor u Hrvatskoj.
Stoljećima grad umjetnika, a istodobno industrijsko središte - Varaždin sada to, naizgled nespojivo, spaja u jednu priču. Spletom okolnosti, uz rijeku Dravu, u napuštenim halama razvija se središte umjetnika nove generacije. Jedan od prvih stanara, i pokretač projekta, hrvatski je umjetnik Nikola Vudrag.

Nedaleko od ušminkanog baroka - prašnjava industrija. Uspavan, 12 metara visok Nikola Tesla čeka da ga puste na slobodu. A drugi Nikola, njegov autor, kaže, hala i prostor oko nje - nova su sirovina koju će oblikovati.

- Iskreno da vam kažem, osjećam se kao pas pušten s lanca, rekao je Vudrag, kipar i voditelj projekta "RezervArt".

Umjetniku koji je skulpturama već osvojio inozemnu scenu, povratak u novi "ured" u rodnom Varaždinu nudi nove mogućnosti.

- Ja sam se odselio iz Zagreba iz puno manjeg prostora i sada se treba naviknuti, al to je prvi put da mogu slobodno raditi bez da se opterećujem može li mi skulptura proći kroz vrata, dodao je.

Umijeće kiparenja spaja u ovoj hali razna lica - Friedricha Nietzschea, Ivu Brešana, Franju Tuđmana. A cijeli kompleks - koji bi trebao postati kreativna košnica - spaja različite profile varaždinskih kreativaca. Sva ova umjetnost zaživjet će u napuštenom prostoru koji umjetnicima ustupa varaždinsko komunalno poduzeće. Za 60.000 m2 planovi su veliki - stvoriti jedinstven kulturni prostor u Hrvatskoj.

- Cilj je da možete u veliki park skulptura, šetati se po botaničkom vrtu među jelenima, dolaziti u otvorene ateljee, pitati za savjet, doći na predavanja, naglasio je Vudrag.

Putokaz postoji: na mračne kutke Dravske šume palo je kreativno svjetlo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!