11:47 / 08.01.2020.

Autor: Stela Sep/Dnevnik/IMS/HRT

Kiseli kupus za detoksikaciju

-

-

Foto: - / -

Još od davnina, unatoč ne baš ugodnom mirisu, njegovo veličanstvo kiseli kupus na tronu je slavonskih zimskih namirnica.
Nakon blagdanskog pretjerivanja u hrani valja se vratiti zdravom životu, a jedna namirnica sadržava baš sve što nam za zdravlje treba: kiseli kupus.

Još od davnina, unatoč ne baš ugodnom mirisu, njegovo veličanstvo kiseli kupus na tronu je slavonskih zimskih namirnica. Pronaći je možete i na osječkoj tržnici.

- Strahovito puno vitamina C, on je dobar što ima vlakna, dobar je za probavu i nema za što nije dobar. To je jednostavno jedno povrće koje, što ja kažem, bogom dano, jedino ga treba koristiti u određenim količinama, rekao je Petar Miletić.

Najtraženija je to namirnica u različitim oblicima i po brojnim receptima.

- Onaj sok od kiselog kupusa kojeg nazivamo rasol, ali dobro, tko nije jeo sarmu za Novu godinu može ju sada jesti, ali može se kiseli kupus na salatu, može se svakako raditi, rekao je Denis Sklepić.

Bok uz bok, kažu iskusne osječke piljarice, stoji sirutka.

- Piti ju svaki dan, dnevno bar jednu do dvije čaše, po svojoj volji, tko koliko želi, jer je to prirodni proizvod, kazala je Biserka Tuksar.

Doda li se tomu voća i povrća zdravlje je zajamčeno. Životni je to moto i gospodina Petra Bana koji je zagazio u deveto desetljeće.

- Nikada ne jedem koliko mogu, evo kažem, '56. godine kada sam išao u vojsku 70 kg i sada 70 kg imam, imam dva auta, a sve obavljam pješice i hodam, izjavio je gospodin Ban.

Zato treba poslušati savjet mudrih ljudi - pješice na tržnicu po domaću hranu i nestat će blagdanska iscrpljenost, skinut će se i koji kilogram, a zaobići će nas i viroze.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!