Klinika Vrapče ima dva muzeja i jednu galeriju

25.02.2020.

22:05

Autor: Ira Karlović/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

default error photo
Jeste li znali da Klinika za psihijatriju Vrapče u Zagrebu u svojem sastavu ima čak dva muzeja i jednu galeriju? Posjetili smo njihovu Galeriju 'Slava Raškaj'.
Jeste li znali da Klinika za psihijatriju Vrapče u Zagrebu u svojem sastavu ima čak dva muzeja i jednu galeriju? Posjetili smo njihovu Galeriju 'Slava Raškaj'.

Svake godine u siječnju popularna kulturna manifestacija Noć muzeja otkrije nam poneki novi biser u niski muzejskih, galerijskih i drugih kulturnih prostora. Ove godine zaputili smo se u Vrapče, zagrebački kvart čije ime je u svijesti građana sinonim za bolnicu, Kliniku za psihijatriju Vrapče. I doista ona je bila naše odredište.

Već deset godina, od 2009. bolnica se može pohvaliti novoizgrađenim objektom kulture, Galerijom ‘Slava Raškaj’. Dobila je naziv po slavnoj slikarici koja je posljednje godine svojega života provela ovdje. Nalazi se u sjevernom dijelu kompleksa bolnice.

Galerijski prostor koristi se za radnu terapiju bolesnika. Ovdje pod vodstvom akademskog kipara Nike Radasa slikaju, crtaju, stvaraju. Ovaj mladi kipar već 15 godina predano radi s pacijentima.

- U trenutku kada sam ja počeo raditi nije bilo nikakvih edukacija. Tako da sam ja učio od liječnika, socijalnih pedagoga, pohađao interne radionice čak i art terapiju, međutim ono što mi daje legitimitet je 15-godišnje iskustvo. I vidim kako pacijenti jako dobro reagiraju, kaže voditelj Galerije ‘Slava Raškaj’ Niko Radas.

Prošle godine njemu i njegovim polaznicima došle su i laskave nagrade. Naime, tehnikom stop animacije izradili su film ‘Neobična kupka gospodina Otmara’ i dobili desetak prestižnih nagrada na filmskim festivalima.

- Stvarni Otmar se 50-ih godina liječio se u bolnici. On je bio novinar po struci i pokrenuo je interni časopis koji se zvao ‘Vrapčanska Korea’. U tom časopisu se na duhoviti način dosta direktno kritizirao tadašnji jugoslavenski režim, političku stvarnost. Godinama kasnije ja sam naišao na te tekstove i s pacijentima počeo raditi scenarij i razvijati film, priča Radas.

Uz scenografije za film u galeriji se mogu vidjeti i gostujuće izložbe etabliranih umjetnika. Postav se mijenja dva puta godišnje ili češće. Sve u skladu s poslanjem bolnice; liječiti, ali i destigmatizirati javnost u vezi s duševnim bolestima.

Galerija ‘Slava Raškaj’ otvorena je radnim danom do 16 sati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!