Koje su novosti u liječenju psorijaze

21.02.2018.

08:08

Autor: K.D./HRT

-

-

Foto: - / -

Prošli vikend u Specijalnoj bolnici Naftalan u organizaciji Društva psorijatičara Hrvatske, održan prvi hrvatski kongres oboljelih od psorijaze.
Prošli vikend u Specijalnoj bolnici Naftalan u organizaciji Društva psorijatičara Hrvatske, održan prvi hrvatski kongres oboljelih od psorijaze.
Okupio je stručnjake domaće i strane udruge pacijenata. Više o toj kožnoj bolesti saznala je Patricija Levak u studiju Dobrog jutra u Bogovićevoj.

O novostima su govorili profesorica Medisinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu doc.dr. Romana Čeović i tajnik Društva psorijatičara Darko Bošnjak. Novosti u području psorijaze u posljednjih dvadesetak godina vrlo je mnogo, kako u razumijevanju same bolesti tako i u liječenju, istaknula je Čeović. Primjerice otkrivene su molekoule citokini čijom se blokadom može utjecati na sam razvoj bolesti, što je najveća novost i osnova suvremenog liječenja psorijaze.

Psorijaza je kronična recidivirajuća upalna bolest kože koja se očituje crvenkastim oštro ograničenim žarištima različite veličine pokrivenim srebrnasto-bijelim ljuskama. Osim kože gotovo redovito su zahvaćeni i oštećeni nokti. Neki bolesnici imaju i promjene na zglobovima (psorijatični artritis) koje mogu uzrokovati invaliditet.

Bolest je potasknuta isprepletanjem unutanrjih i vanjskih čimbenika. Od nje u Hrvatskoj boluje 68 tisuća osoba, a registrirano je šest bioloških lijekova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!