19:50 / 14.03.2019.

Autor: Ruža Ištuk/S.M./HRT

Koji su simptomi bubrežne bolesti?

-

-

Foto: - / -

Kronična bubrežna bolest pogađa 10% odraslog stanovništva u svijetu, a smatra se da će njezina učestalost u sljedećem desetljeću porasti na oko 17% te je prepoznata kao svjetski javnozdravstveni problem.
Svjetski dan bubrega obilježava se i u Hrvatskoj. Procjenjuje se da oko 150.000 osoba u Hrvatskoj ima kroničnu bubrežnu bolest, uz rizik da im se pogorša. Stručnjaci tim povodom ističu važnost ranog otkrivanja i odgovarajućeg liječenja te bolesti, što uključuje sniženje krvnog tlaka, regulaciju šećera u krvi i liječenje anemije.

Godišnje se u Hrvatskoj otkrije oko 500 novih bubrežnih bolesnika, a rano otkriće bolesti rezultira povećanjem kvalitete života bolesnika i uštedom za zdravstveni sustav, ističu u Hrvatskom društvu za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju Hrvatskog liječničkog zbora. Ako se čimbenici rizika ne otkriju i ne liječe na vrijeme, dolazi do gubitka bubrežne funkcije zbog čega bolesnici završavaju na dijalizi ili im je potrebno presađivanje bubrega.

Zdravlje bubrega - za svakoga i svugdje", geslo je ovogodišnjeg Svjetskog dana bubrega, koji će se obilježiti javnozdravstvenim akcijama u mnogim gradovima, gdje će se građani moći informirati o bolestima bubrega, izmjeriti tlak i odrediti glukozu u krvi.

Kronična bubrežna bolest pogađa 10% odraslog stanovništva u svijetu, a smatra se da će njezina učestalost u sljedećem desetljeću porasti na oko 17% te je prepoznata kao svjetski javnozdravstveni problem.

Mladen Kontek, pročelnik Zavoda za nefrologiju u KB Merkuru, kaže da su kasni simptomi bubrežne bolesti npr. oticanje nogu, oticanje oko očiju, povišeni tlak, a da se u ranim fazama bubrežna bolest može otkriti tako da se odrede bjelančevine u urinu.

Hrvatsko društvo za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju ocjenjuje kako je hrvatskim bolesnicima osobito dostupna transplantacija bubrega, po čemu je Hrvatska jedna od najboljih u svijetu, no postoje ograničenja u propisivanju nekih lijekova koji djeluju na sprječavanje komplikacija poodmakle bubrežne bolesti.

-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!