20:55 / 23.11.2020.

Autor: Jelena Tomac, Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Kokolingo, prva digitalna logopedska vježbenica

-

-

Foto: - / -

Uskoro će biti prevedena i na druge jezike, pa će se njome moći koristiti i djeca izvan Hrvatske.
Zbog nepravilnog izgovora određenih glasova, sedmogodišnja Kaja od vrtića posjećuje logopeda. Uz interaktivnu digitalnu vježbenicu, vježbe su odnedavno postale mnogo zanimljivije. Putovanjem po otocima putuje se kroz zadatke, od jednostavnih ka složenijima.

- Početna razina je područje gdje dijete vježba motoričke i slušne predvježbe, gusarsku gimnastiku, pokretljivost jezika i jačanje muskulature. Na ovaj način dobivamo zabavnu notu u ispravljivanju artikulacijskih poremećaja budući da je terapija dosta repetativna. Mora se ponavljati sve dok dijete ne usvoji pravilan izgovor, kaže Krešimir Perša, logoped.

I Kajin tata vježba sa svojom kćerkom, budući da cijeli život ima govornu manu. Kaja je kaže, duže na logopedskim tretmanima i bolja je od njega. Vježbanje im predstavlja zajedničku zabavu i aktivnost poslije škole. Vidi se razlika već u svakoj seansi.

Digitalna vježbenica ne može zamijeniti rad s logopedom, no dobar je način da se terapija ubrza i artikulacijski poremećaji brže isprave, kaže Krešimir Perša. Posebno je to bitno ako znamo da logopeda u Hrvatskoj kronično nedostaje. Na 7 tisuća stanovnika dolazi samo jedan logoped.

Digitalnu vježbenicu uz pomoć svog tima osmislio je inovator Miroslav Vrankić. Profesor je na riječkom Tehničkom fakultetu, no već deset godina bavi se i asistivnom tehnologijom te pronalazi razna tehnološka rješenja za pomoć osobama s teškoćama.

Prvi proizvod je bio servus, sustav za upravljanje kućom pomoću govora da osobe koje su nepokretne mogu paliti svjetlo, otvarati vrata i drugo - glasovnim  naredbama. Nakon toga radio je razna druga pomagala, a sad mu je fokus na pomoći djeci u razvoju.

Za svoj rad, profesor Vrankić već je višestruko nagrađivan. Dobitnik je nagrade Ponos Hrvatske, a Google ga je 2015. proglasio jednim od najutjecajnijih pokretača promjena u ovom dijelu Europe. Osmišljavaju se zato nova rješenja, ali i unaprijeđuju postojeća.

Digitalna vježbenica uskoro će biti prevedena i na druge jezike, pa će se njome moći koristiti i djeca izvan Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!