19:24 / 11.05.2018.

Autor: E.L.S./HRT

Koliko je našem organizmu važna voda?

-

-

Foto: - / -

Voda je od iznimne važnosti za naš organizam, budući da čak 2 trećine našeg tijela čini tekućina. S toplijim danima, potreba za hidratacijom postaje veća.
H2O – čarobna je formula oko koje se vrti život i zdravlje čovjeka. Voda čini oko 60 posto tjelesne mase čovjeka i glavni je kemijski sastav našeg organizma.

Čovjek može preživjeti bez hrane čak tri tjedna, ali u prosjeku bez vode može izdržati svega četiri dana. Puno puta smo čuli da dnevno treba popiti osam čaša vode, no je li to zaista zlatno pravilo?

Dosta jake kampanje su bile s tim pijenjem 8 čaša vode dnevno. To stvarno treba uzeti jako s rezervom. Nije dokazano da je baš osam čaša neka optimalna količina, svaka osoba u nizu različitih situacija će imati različitu potrebu za tekućinom. To je dobro kao informacija da uzimamo dovoljno količine vode dnevno na što često zaboravljamo, kaže doktor Milan Mazalin, spec. obiteljske medicine.

Stvarna količina vode odnosno tekućine koju čovjek treba uzimati, ovisi o tome koliko je netko visok, koliko ima kilograma, kakvim poslom se bavi, kakvi su vremenski uvjeti…

Osobama starije životne dobi preporučuje se da piju vodu periodično, usprkos tome što ne osjećaju žeđ. Međutim, nije nužno piti isključivo vodu. U računicu o količini unosa tekućine ulazi i hrana koju konzumiramo. Ona pokriva oko 20% potrebe za vodom.

Sportaši i rekreativci ne smiju zaboraviti da voda nije jedino piće koje moraju uzimati jer se znojenjem gube elektroliti. Nije loše piti ni sirutku jer u sebi ima visoko vrijedne bjelančevine i dobiju se uz to i dodatni minerali. Uzimanje prevelikih količina same vode može biti opasno, a kod sportaša se naziva "s vježbanjem povezanom hiponatremijom".

Unošenjem previše tekućine organizam u jednom trenutku više nije u stanju ukloniti vodu iz organizma. Tada stanice upijaju tekućinu, dolazi do oticanja koje je najopasnije za stanice mozga. Dehidracija je s druge strane stanje nedostatka tekućine, u kojemu je poremećena osjetljiva ravnoteža minerala u tjelesnim tekućinama.

Konzumiranje kofeinskih napitaka može biti takozvani dvosjekli mač – oni daju vodu, ali ju i uzimaju jer je kofein blagi diuretik. Stoga, ako je i vama dio jutarnjeg rituala ispijanje kave, svakako se sjetite zaliti ju čašom vode.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!