14:32 / 25.05.2019.

Autor: Ivana Živković/HRT

Koliko se često konzultiramo s doktorom Googleom?

-

-

Foto: - / -

Zadnju riječ ipak treba prepustiti svom liječniku, jer je on ipak osoba koja poznaje vas ili vašu povijest bolesti bolje od doktora Googlea.
Koliko ste upoznati s pojmom cyberhondrija? Liječnicima stvara velike teškoće, često puni i čekaonice, a osobama daje određenu dijagnozu na temelju upisanih simptoma. Sve je to omogućio doktor Google, a koliko je Internet opasan ili koristan te jesu li Hrvati skloni postavljanju vlastitih dijagnoza, pitali smo stručnjake.

Sigurno ste barem jednom u životu bili bolesni i pomoć zatražili na bespućima Interneta i svega što doba tehnologije sa sobom nosi. Konzultacije s doktorom Googleom očito su vrlo česte u Hrvata. Je li on postao nezaobilazna točka prije dolaska liječniku?

- To je doktor za kojeg ne trebate čekati u redu, to je doktor koji vas nikad ništa posebno ne pita, na sve vam odgovori, čak i više od onoga što ste pitali i zapravo ste vrlo zadovoljni s njime - kaže pedijatar Miran Cvitković.

Internet je, upozoravaju naši sugovornici, odličan alat kako bi pacijent bio informiran i educiran, ali problem se javlja kada pacijenti, laički rečeno, počnu više vjerovati Googleu nego liječniku, ili štoviše, počnu se samoinicijativno liječiti.

Ono što liječnici svakako savjetuju su konzultacije sa stručnjakom, jer samoliječenje i uzimanje lijekova na temelju dijagnoze koju je postavio Google ili pak savjeta prijatelja, može biti opasno za zdravlje osobe.

Liječnik mora zadržati svoju objektivnost. Pacijent, koji će preko Googlea tražiti informacije za svoje potrebe, filtrirat će isključivo ono što njemu odgovara, a na liječniku je da to spriječi, da sluša svog pacijenta, da bude suosjećajan.

Dakle, nije loše informirati se više o svome zdravlju putem Interneta, no zadnju riječ ipak treba prepustiti svom liječniku, jer je on ipak osoba koja vas ili vašu povijest bolesti poznaje bolje od doktora Googlea.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!