Koliko su modrice zapravo opasne?

22.03.2018.

16:50

Autor: E.L.S./V.P./HRT

-

-

Foto: - / -

Svima nam se dogodilo da nakon udarca, na koži primijetimo plav-ljubičaste tragove. Popularno ih nazivamo modricama, a u službenoj literaturi hematomima.
Hematom se obično definira kao bazenčić krvi izvan krvnih žila. Hematomi najčešće nastaju kao posljedica ozljede stjenke krvne žile nakon čega krv isteče iz žile u okolno tkivo. Manje hematome nazivamo modricama i one mogu biti živopisnih boja: plave, ljubičaste, žute pa čak i zelenkaste.

Obično hematome kao posljedicu udarca viđamo u sportu ili u prometnim nesrećama, a do njihove pojave može doći i spontano. To često viđamo kod bolesnika koji primaju antikoagulantnu terapiju, objašnjava doktorica Hana Matijaca, spec. interne medicine.

Hematomi se mogu pojaviti i spontano. Mogu biti posve bezopasni, ali i ukazivati na ozbiljna zdravstvena stanja. Razlikuju se prema veličini krvarenja u kožu i postoje tri osnovna tipa. Tip, odnosno veličina, ukazuju na mogući uzrok hematoma.

Trombocitopenija ili nedostatak trombocita u krvi – takozvanih krvnih pločica koje sudjeluju u zgrušavanju krvi – može biti u podlozi spontanih nastanka hematoma. Tada su u pitanju manja, odnosno krvarenja prvog tipa.

Hematomi se najčešće pojavljuju na ekstremitetima, jer se tamo najčešće udarimo. Kod pretilih osoba se mogu pojaviti na nogama jer žilice pucaju pod pritiskom tereta. Također na nogama se hematomi mogu javiti i kod trudnica.

Hematomi se u velikom broju slučajeva spontano razgrade, a stjenka žile se obnovi mehanizmima koji djeluju u tijelu. Iako većinom bezopasni, ponekad mogu imati komplikacije.

Ako su hematomi veliki mogu se inficirati. Tada pričamo o razvoju apscesa i oni zahtijevaju kiruršku obradu i drenažu. Također se mogu organizirati s vezivnom čahurom pa mogu nastati cistične formacije s koagulacijom i apsorpcijom stare krvi, kaže doktorica Matijaca.

Osim što mogu biti vidljivi na koži, krvarenje može biti prisutno i u unutrašnjim organima i tjelesnim šupljinama.

Ako nisu veliki, hematomi zahtijevaju lokalnu terapiju: mirovanje, hladne obloge i heparinske masti i zapravo su bezopasni. Veliki hematomi ako se zakompliciraju zahtijevaju kirurški tretman. Stoga, ako posumnjate da nešto nije u redu, svakako potražite pomoć liječnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!