Komarci ne prenose koronavirus, ali pravo je vrijeme za suzbijanje

17.04.2020.

09:03

Autor: E.L.S./HRT

Mohamed Nuzrath/Pixabay

Mohamed Nuzrath/Pixabay

Foto: - / -

Klobučar i savjetuje građane da i sami pripaze i ne dozvole stvaranje umjetnih legla u svojim kućanstvima.
Dosadne krvopije - komarci - ne miruju ni za vrijeme pandemije. Iako neki stanovnici Zagreba tvrde da se već susreću s ovim dosadnim insektima dr. sc. Ana Klobučar, voditeljica Odjela za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar tvrdi da na otvorenome još nema komaraca.

- Ako ih je netko uočio, onda je to isključivo u zatvorenim prostorima - izjavila je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

Objasnila je da neke vrste komaraca prezimljuju u zatvorenim prostorima i dolaskom toplijih dana, kako rastu dnevne temperature, tako ženke izlaze iz svojih skrovišta.

- Tražit će izlaz vani i tražit će vodu gdje će položiti jaja. U tim vodama se događa ciklus razvoja komaraca pa je zato sada jako važno provoditi suzbijanje komaraca u stadiju ličinki - upozorava Klobučar.

Kaže da su u Hrvatskoj jedinice lokalne samouprave dužne donijeti program suzbijanja komaraca u svom području i da je u mnogim jedinicama, pa i u Zagrebu suzbijanje već započelo. Te akcije nisu ugrožene zbog pandemije koronavirusa, kaže, jer se provode na otvorenom.

- U svim vodama stajačicama, gdje nema prirodnih neprijatelja ličinki, razvijaju se komarci - upozorava Klobučar i savjetuje građane da i sami pripaze i ne dozvole stvaranje umjetnih legla u svojim kućanstvima. To mogu biti posude s vodom, kante, bačve, koje nisu poklopljene pa komarci mogu polagati svoja jaja.

Na pitanje mogu li komarci, njihovi ubodi biti prijenosnici koronavirusa,  Klobučar je odgovorila da Svjetska zdravstvena organizacija do sada nije zabilježila takav slučaj. - Covid-19 je u skupini virusa koji se prenose respiratornim putem pa se trebamo fokusirati na one mjere o kojima stalno slušamo i kojih se trebamo pridržavati - napomenula je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!