Kongres medicina životnog stila

03.06.2023.

20:03

Autor: M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Kongres medicina životnog stila

Kongres medicina životnog stila

Foto: Ilustracija / Shutterstock

U Zagrebu je održan prvi hrvatski kongres medicine životnog stila. U fokusu ove nove grane medicine je životni stil pojedinca u kojem on aktivno sudjeluje u unapređenju vlastitog zdravlja. Glavne teme kongresa su šest "stupova" dobrog zdravlja koji su ključni za prevenciju i za liječenje kroničnih bolesti.

- Dobro misliti, pozitivno misliti, dobro se hraniti i dobro se kretati, izbjegavati ovisnosti, lijepo spavati i jako se družiti. Mislim da su to poruke za svakog od vas, od nas i za svakog građanina Hrvatske, rekao je Igor Jukić, dopredsjednik Hrvatske udruge za medicinu životnog stila.

- Prekomjerna tjelesna masa i debljina koja je zapravo izniman problem u našoj zemlji, 65 posto odrasle populacije i 35 posto djece živi s tim problemom, je zasad jedini statistički prepoznat rizik za 5 vodećih kroničnih nezaraznih bolesti od kojih pobolijeva i umire u Hrvastkoj preko 90 posto ljudi svake godine, istaknula je Sanja Musić Milanović, epidemiologinja, voditeljica Službe za promicanje zdravlja HZJZ-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!