18:26 / 27.11.2020.

Autor: Zdrav život/HRT

Kontroverzno palmino ulje, Ruđer ima rješenje

-

-

Foto: - / -

Palmino ulje jedno je od najjeftinijih ulja čija potrošnja posljednje desetljeće sve više raste. S njom rastu i brojne polemike.
Prehrambena industrija traži rješenje za smanjene udjela palmine masti u proizvodima. A upravo bi gelator s Instituta Ruđer Bošković, mogao biti rješenje. Izum je to znanstvenice Nataše Šijaković Vujičić koja je pronašla gelatore koji izazivaju skrutnjavanje tekućeg ulja  u kruto stanje pri niskim koncentracijama.

➡️ Unatoč visokom porezu, ne odustaju od recepta za Nutellu
➡️ Proizvodnja palmina ulja uništava orangutane 

Palmino ulje jedno je od najjeftinijih i najpopularnijih ulja u svijetu čija potrošnja posljednje desetljeće sve više raste. S njom rastu i brojne polemike – s jedne strane vrlo je štetno, s druge pak iznimno korisno.

Polemike oko palminog ulja

- Ako govorimo o hladno prešanom palminom ulju, tu možemo reći da je ono jako bogato karotenima, ima isto tako jako puno vitamina E. S druge strane vidimo da je palmino ulje jako bogato i omega 6 masnim kiselinama kojih i bez njega unosimo previše. Što se tiče nutritivnog dijela, ono je 50 posto zasićena i 50 posto nezasićena masnoća. Tako da možemo reći da ima svoje pozitivne i negativne strane, objašnjava nutricionistkinja Diana Gluhak Spajić.

Međutim, palmino ulje, budući da raste u tropskim prašumama, zahtijeva nekontrolirano krčenje šuma kako bi se napravilo mjesto za plantaže. Kao posljedica, visoke su emisije CO2 i ogroman gubitak biološke raznolikosti. Posebice u Indoneziji i Maleziji.- Na Borneu je od 1973. prokrčeno čak 16 tisuća kvadratnih milja da bi se došlo do količine palminog ulja koju danas koristimo. To govori da jednostavno mijenjamo lice zemlje, uništavamo jako puno staništa, primarno gorila. Postoji veliki klimatski efekt zbog konzumacije palminog ulja, dodaje nutricionistkinja Gluhak Spajić.

Gelatori - izum s Ruđera

Na tragu smanjenja udjela palminog ulja već gotovo dva desetljeća je znanstvenica Nataša Šijaković Vujičić s Instituta Ruđer Bošković koja je, zajedno s timom, otkrila spojeve stvorene u laboratoriju, derivate aminokiselina koji skrutnjavaju tekućinu i pretvaraju ju u gel -  takozvane gelatore.

- Prije sedam godina došla sam na ideju da bi možda mogli napraviti nešto što bi povezali s realnim aplikacijama i realnim sektorom. Tada sam uočila potencijalni problem zamjene palmine masti u prehrambenim proizvodima i pronašla gelatore jestivih ulja. Prvo je to bilo samo suncokretovo ulje, zatim sojino i maslinovo. Kako su istraživanja odmicala, zaključila sam da - ako fizički uništimo strukturu gela i prevedemo gel u tekuće stanje, on će se jednostavno nakon 5-10 minuta vratiti u u gel formu, objašnjava dr. Nataša Šijaković Vujičić.

Palminu mast moguće potpuno zamijeniti

Patentirali su gelove koji mogu izgelirati veliki volumen i imaju svojstvo reverzibilnosti. Primjerice, na jedan gram spoja geliraju čak 4 litre ulje, što je tehnološki primamljivo – niža cijena sinteze i pripreme. S ovim gelovima, palminu mast moguće je zamijeniti u potpunosti.

- 50 posto pakiranih proizvoda sadrži palmino ulje, palminu mast. I sad to ne bi bilo toliko štetno samo po sebi da ga svi ne konzumiraju u prevelikim količinama. Jer, ako ste okruženi proizvodima gdje svaki drugi proizvod ima palminu mast, vi unosite preveliku količinu zasićenih u odnosu na nezasićene kojih ima u zdravim uljima, dodaje.

Veliki interes kozmetičke industije i farmacije

Potrebe potrošača se mijenjaju u zdravijem smjeru, Svjetska zdravstvena organizacija u svojim smjernicama ističe kako zasičene masti djeluju nepovoljno na zdravlje, stoga preporučuju njihovo smanjenje. Ovi gelatori primjenu tako mogu pronaći i brojnim drugim područjima.

Analiziramo kakva su ulja u Hrvatskoj

- To je kozmetička i farmaceutska industrija. Ako pretražite patentnu literaturu, farmaceutska industrija najviše patenata ima upravo na novim gelirajućim sustavima. Mi smo ispitali i ta svojstva - postoji kontrolirano otpuštanje lijeka. Vi ako imate lijek koji je topiv ili u vodi ili u ulju, a mi imamo mogućnost dobivanja gelatora takvih emulzija, postoji kontrolirano otpuštanje lijeka što je vrlo važno za primjenu, naglašava dr. Nataša Šijaković Vujičić.

Što se kozmetičke industrije tiče, gelatori su lakše primjenjivi zbog jednostavnijih procedura, a kozmetički preparat je puno zdraviji. Gelatori moraju još biti stavljeni na listu aditiva, ispitani i odobreni kako bi mogli biti primjenjeni na tržištu. Za ovaj gelator postoje inozemni interesi, no tim s Instituta Ruđer Bošković želi da ovo bude hrvatski proizvod i da pronađe prvenstveno primjenu u našoj industriji. Dobrobiti po zdravlje čovjeka, nemjerljive su.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!