Kopački rit obilježio Dan planeta Zemlje

22.04.2021.

19:55

Autor: Vesna Ljubo/Regionalni dnevnik/I.H./HRT

Kopački rit

Kopački rit

Foto: Dubravka Petric / PIXSELL

Dan planeta Zemlje obilježen je i u Parku prirode Kopački rit, najbolje očuvanom poplavnom području u srednjoj Europi. Oaza je to iznimne biološke raznolikosti. U parku se redovito provodi praćenje stanja prirode, brojna istraživanja i monitorinzi vrsta kako bi se zabilježile sve promjene u ekološkom sustavu. Posjetila ga je i naša osječka ekipa.

Kopački rit stanište je 300-tinjak vrsta ptica, a 140 vrsta ondje se povremeno ili redovito gnijezdi. Zato i ne iznenađuje što se provodi nekoliko projekata za njihovu zaštitu. Najnoviji je vezan za zaštitu od stradavanja na dalekovodima. 


- Mi ćemo zapravo u okviru ovog projekta ustanoviti nulto stanje, napraviti monitoring nultog stanja stradavanja ptica na dalekovodima na više lokacija u parku i ustanoviti uzrok smrti tih jedinki, rekla je Ružica Marušić, voditeljica Odsjeka za prihvat posjetitelja i edukaciju u JU PP Kopački rit. 


Mrežama će se ptice štititi na dalekovodima. 


- Zaštita dalekovoda vrši se posebnim izolacijama i odvraćanjem ptica od dalekovoda koje može biti svjetlosno ili akustično tako da one u letu zapravo zaobilaze dalekovode, dodala je Marušić. 


Cilj drugog projekta "Slavonski pašnjaci - zaboravljeno blago" jest vratiti izumrlu vrstu ptica zlatovranu koja je nekoć prebivala na ovim prostorima. Ornitolozi će raditi na tome da zlatovranu nakon 40 godina ponovno ugnijezde na neki od 240 pašnjaka Slavonije i Baranje. Trenutačno se gnijezdi u susjednim zemljama. 


- Postavljanjem kućica mi se nadamo da će se one vratiti. Postavili smo 6 kućica na pašnjake duž Podunavlja u Baranji, dva su postavljena na Eblinu i gore kod Draža, rekao je Tibor Mikuška iz Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode iz Osijeka. 


Pandemija je učinila jasnijim nego ikada prije da su zdravlje ljudi i Majka priroda međusobno povezani. 


- Pozitivno je što svatko od nas može nešto napraviti za ovaj planet, počevši od svakodnevnog života, uključivanjem u razne udruge, inicijative. Krajnje je vrijeme da svi počnemo raditi s istim ciljem, poručila je Marušić. 


Tijekom pandemije pokazalo se kako je sve više pojedinačnih posjeta tom parku prirode, nadomak Osijeka.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!