07:45 / 23.04.2018.

Autor: E.L.S./V.P./HRT

Korisnim savjetima u borbu protiv proljetnog umora

-

-

Foto: - / -

Proljeće je doba u kojem se naš organizam budi iz zimskog sna. Ipak, takva promjena vremena često sa sobom nosi i oslabljeni imunitet, psihičku i fizičku malaksalost.
Proljeće je doba koje osim uživanja u suncu i boravku na otvorenom, nosi sa sobom i neke negativne popratne pojave, kao što su proljetni umor, manjak koncentracije, iscrpljenost i oslabljeni imunitet.

Imunitet je ključan za funkcioniranje organizma i to je dosta kompleksna tema na koju je teško dati jednoznačan odgovor. Imunitet nam ne služi samo zato da se obranimo od infektivnih bolesti, sve više se govori da ima bitnu ulogu i u obrani od karcinoma, objašnjava doktor Aleksandar Gluščević, cpecijalist opće medicine.

Stoga smo odlučili istražiti na koji način možemo ojačati naš imunitet u doba kada prijete prehlade, manjak sna i koncentracije. Kako bismo u proljeće ojačali imunitet, u svakodnevnu prehranu treba ubaciti vitamine A, B, C i D.

Vitamin D tijelo samo stvara pod utjecajem Sunčeve svjetlosti, ima ga puno u mlijeku. Vitamin A sadrži mrkva i narančasto povrće koji u sebi sadrži betakaroten koji je krcat vitaminima. Osim uz uvrštavanje raznolikih prehrambenih namirnica na naše tanjure, pažnju treba usmjeriti i na boravak na otvorenom kako bi se izbjegla mogućnost zaraza koje prijete u zatvorenim prostorima, i na tjelovježbu.

No proljeće i dugi dani od nas zahtijevaju i ulaganje veće količine energije i prilagodbu drugačijem bioritmu, što za naš organizam može biti stresno i izazvati smanjenje sposobnosti za izvršavanje svakodnevnih obveza. Tada postajemo razdražljivi, tjeskobni i iscrpljeni. Svi ovi simptomi ukazuju na sindrom proljetnog umora, do kojeg dovodi upravo oslabljen imunitet.

Specijalist opće medicine doktor Ino Protrka: Javlja se zbog poglavito jednog hormonalnog disbalansa, s obzirom da tijekom zime imamo smanjen udio svjetla, smanjeno lučenje hormona sreće, dolazi duže doba dana, više se luči serotonina i taj jedan hormonalni disbalans može uzrokovati jedan umor u proljeće.

U proljeće se većina pacijenata, ističe doktor Protrka, zna požaliti na umor. On se više javlja kod osoba osjetljivijih na vremenske promjene, i češće kod žena. Iako je proljetni umor normalan fiziološki proces, a ne bolest, može ukazivati ili biti jednim od simptoma i teži zdravstvenih stanja.

Često je proljetni umor, objašnjava doktor Protrka, znak da organizmu fali vitamin C, koji se često nalazi u voću. Također, preporuke u borbi protiv proljetnog umora svakako podrazumijevaju i dovoljan unos tekućine, ali i provođenje takozvane higijene sna – otići na spavanje ranije nego obično, izbjegavati stresne aktivnosti prije sna, pa čak i popodnevno drijemanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!