Krv – tekućina koja život znači

23.04.2018.

07:45

Autor: E.L.S./V.P./HRT

-

-

Foto: - / -

Jeste li znali da odrasla osoba u tijelu ima oko 5 litara krvi.? Ili da postoji čak 36 različitih skupina krvnih grupa?
Krv je životvorna tekućina koja dostavlja kisik svim stanicama u tijelu. Ona je svojevrsni organ, vezivno tkivo. Donosimo više i manje poznate zanimljivosti o krvi.

Odrasla osoba od 70-ak kilograma ima u svojoj cirkulaciji između 4, 4 i pol do 5 litara krvi. Žene nešto manje, muškarci nešto više, tu je i raspodjela mišićno i masno tkivo.

Krv koja cirkulira našim tijelom 55 posto je plazma, 40 posto je crvenih krvnih stanica, 4 posto je krvnih pločica, i 1 posto je leukocita, tj. bijelih krvnih stanica koji se većinom sastoje od neutrofilnih stanica koje štite organizam od infekcija i upala.

Postoje različiti sustavi krvnih grupa, njih čak 36. Najpoznatiji sustav krvnih grupa je AB0 otkriven još 1900. godine. Sljedeći sustav bio je Rh faktor, plus i minus. Zrinka Kruhonja Galić, specijalistica transfuzijske medicine: Po učestalosti, najčešća u Hrvatskoj bila bi krvna grupa A sa nekih 42%. Slijedila bi krvna grupa 0 s oko 34%, zatim B s nekih 18% i AB kao rjeđa s nekih 8%. To je ukupno gledajući i plus i minus. Prelazeći na sljedeću podjelu, kada bismo promatrali samo Rh, kod nas ima nekih 80% RH plus.

Pri transfuziji krvi, grupa 0 je univerzalni davatelj, a grupa AB je univerzalni primatelj.

U Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu dnevno se prikupi oko 400 doza krvi iz Zagreba i okolice, a cijela Hrvatska na dnevnoj razini prikupi oko 700 doza krvi. Od svakog darivatelja se uzima 450 ml pune krvi koja se naknadno razdvaja na pojedine krvne pripravke.

Upravljanje zalihama u banci krvi je zahtjevno, različiti krvni pripravci imaju različit, nazovimo ga -  rok trajanja. Eritrociti pohranjeni na 4 stupnja celzijusa u hladnjaku mogu postići terapijski učinak unutar 35 dana, plazma se mora naglo zamrznuti i kada se čuva na ispod -25 °C može trajati do 3 godine.

Najzahtjevniji krvni pripravak su koncentrati trombocita koji se dobiva iz trombocitno-leukocitnog međusloja. Njegova terapijska učinkovitost, tj. njegovo trajanje je samo 5 dana, kaže doc. dr. sc. Irena Jukić, ravnateljica Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu.

Prije darivanja krvi osoba prolazi liječnički test i test hemoglobina to jest željeza u krvi. Svaki zdrav čovjek od 18 do 65 godina – 70 ako je redoviti davatelj – može dati krv, muškarci svaka 3 mjeseca, a žene svaka četiri.

Zakonom je zabranjeno krvne pripravke uvoziti, izvoziti, kupovati ili prodavati. Rad Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu u Petrovoj 3 u Zagrebu ovisi samo o dobrim ljudima kojih je, uvjerava ravnateljica Jukić zaista mnogo, a banku kojom ona upravlja naziva najboljom bankom u Hrvatskoj jer skladišti dobrotu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!