10:48 / 03.10.2021.

Autor: Klaudia Modrić Plantarić/Regionalni dnevnik/I.B./HRT

U Gorskom kotaru rastu najljekovitije trave u Hrvatskoj

Ljekovito bilje

Ljekovito bilje

Foto: HTV / HRT

U Gorskom kotaru rastu najljekovitije trave u Hrvatskoj. Njih treba poznavati te znati kada ih brati. Naša ekipa bila je u Lokvama, kod jednog od prvih prerađivača ljekovitih biljaka.

Stolisnik, hajdučka trava ili roman jedna od najljekovitijih biljaka koje možete pronaći u Gorskom kotaru!

- To je jedan od najstarijih lijekova koji je poznat. Njih su stari Rimljani, vojnici uvijek morali nositi sa sobom kad je bio ranjen stavio je na ranu ili ako ga je bolio želudac onda je to žvakao ili jeo.

Kazuje nam to Vid Arbanas - jedan od začetnika izrade biljnih likera i rakija u Primorsko goranskoj županiji. Uživamo u prvim danima jeseni i upijamo boje i zvukove idiličnih Lokava:

- Gorski kotar je najbogatije područje u Hrvatskoj sa travama. Imamo utjecaj primorskog i kontinentalnog. Tu se sudaraju dvije klime. One se beru od proljeća do kasne jeseni, objašnjava ovaj proizvođač biljnih likera Arbanas.

Uz rodnu kuću, ovaj zaljubljenik u ljekovite trave napravio je i Kuću prirode - kušaonu likera. Neki od njih imaju i pedeset trava u sebi. Mjesto je ovo druženja gostiju iz svih krajeva Hrvatske.

- Upravo su ljudi koji se bave ovakvim stvarima oni koji pričaju priče o Gorskom kotaru, koji nadopunjuju cijeli doživljaj okusom. Oni su najbolji promotori onog što Gorski kotar nudi, ističe direktor TZ-a Gorskog kotara Petar Hrg.

Poučeni iskustvom od početka pandemije COVID- 19 i kada smo shvatili važnost boravka u prirodi i svježem zraku, svaki savjet za ubrati i kušati plodove gorja - dobro dođe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!