Kućica za divlje patke u Bakarskom Jazu

29.01.2022.

07:01

Autor: Jelena Tomac/Regionalni dnevnik/HRT

Kućica za patke u Bakarskom Jazu

Kućica za patke u Bakarskom Jazu

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Bakarski Jaz, jezerce smješteno tik uz more, poznato je, među ostalim, i po divljim patkama koje ondje žive. Od nedavno, ondje imaju i svoju kućicu.

Mali plutajući dom za više od 20-ak divljih patkica koje se zadržavaju oko Jaza u Bakru izradio je Franjo Vicić, volonter 2021. godine Primorsko-goranske županije.

- Već nekoliko godina se patke gnijezde ovdje u Bakru i tu pronalaze neke rupe uz obalu. Kad ispeljaju mlade pačiće, onda im galebovi to sve pojedu. Ona ima 12-13 pačića i onda brojimo, sve ih je manje i manje. Vidimo kako ih galeb napada, rekao je Vicić.

Sada će patke biti zaštićenije, posebno mlade, nadaju se Bakrani. Vicić je pokazao travu na jezeru koja je, zbog crvića koji se ondje nalaze, naročito pogodna pačićima za hranjenje.

Bakarski Jaz prirodni je fenomen. To je jezerce smješteno uz samo more, koje nikad ne presušuje. I zato ga, kažu Bakrani, treba čuvati, brinuti se o biljnom i životinjskom svijetu koji ga okružuje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!