17:49 / 16.05.2020.

Autor: Dinko Kreštalica/Dnevnik 2/IMS/HRT

Kuhaju 60 sati za ulazak u Guinnessovu knjigu

-

-

Foto: - / -

Sav prikupljeni novac - namijenjen je udruzi koja se bavi strukovnim obrazovanjem osoba s invaliditetom. Dosad je već pomogla više od 400 djece.
Neprekidno kuhanje 60 sati! Na taj pothvat jučer su se odvažila dvojica zagrebačkih kuhara. Žele postaviti rekord u timskom kuhanju i ući u famoznu Guinnessovu knjigu. Sav prikupljeni novac - namijenjen je udruzi koja se bavi strukovnim obrazovanjem osoba s invaliditetom. Dosad je već pomogla više od 400 djece.

Guinnessova knjiga rekorda sama po sebi potiče na pomicanje granica, a vrhunski kuhari Vedran i Željko već godinama pomažu djeci i mladima iz socijalno osjetljivih skupina.

- Nema tih novaca i nema te ljepote kad vidite da nekome prenesete svoje znanje i kad zbog toga ta osoba može samostalno pripremiti si sendvič, rekao je Vedran Habel, predsjednik Udruge za edukaciju osoba s invaliditetom u ugostiteljstvu.

Ili pronaći kakav posao u kuhinji, pa čak postati i vrhunskim chefom. Pothvatu 60 sati kuhanja prethodili su mjeseci priprema. Sada, unatoč umoru, kažu, uživaju u svakoj sekundi.

- Što je 60 sati u odnosu na ono što ostaje iza nas, ne samo uspomene nego i ta jedna želja da se pomogne, rekao je kuhar Željko Ivnik.

Jer osobe s invaliditetom trebaju našu potporu, a hrana nas sve povezuje. Prema strogim guinnessovim pravilima sve se snima i bilježi, jela se ne smiju prodavati pa će se ova naći na stolu pučke kuhinje.

- Važno je da moraju imati istovremeno 2 jela, moraju pripremati na šporetima i imaju pravo 5 minuta pauze u 1 sat, rekao je Berislav Sokač, svjedok za Guinnessovu knjigu rekorda.

Spremni su ponuditi 200 jela koja moraju biti kvalitetna, a za svaki slučaj u rezervi imaju još 100-tinjak recepata - kažu sada neće posustati, jer rekord kuhanja u timu još nikada nije oboren.

- Znam da ako mi ne budemo to odradili, ne možemo tražiti niti tu djecu da daju sve od sebe, dodao je Habel.

Njihov put do ulaska u Guinnessovu knjigu završava sutra u 20 sati. Kažu cilj je pomoći u obrazovanju djece, ali i druge potaknuti da ostvare ono što im se sada čini neostvarivim.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!