16:48 / 06.06.2020.

Autor: Katarina Barač-Perošević/T.D./Regionalni Dnevnik/HRT

Kuharica zaboravljenih mirisa i okusa

-

-

Foto: - / -

Za pripremu starih jela upotrebljavale su se isključivo namirnice koje su tada bile dostupne.
Izvučeni iz prošlosti, zaboravljeni okusi i mirisi sačuvani su u zanimljivoj srednjovjekovnoj kuharici te zavladali stolom. Za pripremu starih jela upotrebljavale su se isključivo namirnice koje su tada bile dostupne.

- Nisu koristili šećer nego med, nisu koristili pšenicu nego pir, zatim nije bilo kukuruza. Morali su nešto drugo naći. To je bilo korjenasto povrće, različite vrste divljih žitarica. Od mesa nisu se bavili uzgojem, nego je bio uglavnom lov ili ribolov, govori Dubravka Scharmitzer, profesorica strukovnih predmeta, SSŠ Antuna Horvata, Đakovo.

- Knjiga sadrži 34 recepta, otprilike dvije trećine su jela iz srednjovjekovlja, a zadnja trećina su jela od pira koja su nastala kao rezultat projekata nastavnika poljoprivredne struke gdje su oni uzgajali pir na školskom gospodarstvu Ivandvor, objašnjava Henrieta Matković, glavna urednica "Srednjovjekovne đakovačke kuharice i jela od pira".

Kao početak poslužio je stari članak iz Revije Đakovačkih vezova.

- Gdje doktor Filipec koji se bavi istraživanjem starije povijesti Đakova napravio jedan stol na kojem su bile posuđe koje iskopano u arheološkim nalazima iz srednjega vijeka, iz turskog doba u Đakovu i okolici. I onda smo mi u školi razmišljali što bi nam mogao biti jedan projekt i onda smo odlučili da bi to mogao da bude upravo taj srednjovjekovni stol, ističe Mirko Ćurić, ravnatelj SSŠ Antuna Horvata, Đakovo.

S pomoću kuharice i povijesti ova je škola za život započela promidžbu svojih 19 strukovnih zanimanja. Dobar izazov za sve one koji razmišljaju o tome kamo nakon osnovne škole.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!