Kupili kuću i darovali Udruzi Jaglac u Orahovici

08.11.2019.

17:24

Autor: Leo Škrinjarić/HRT

-

-

Foto: - / -

U novom prostoru članovi udruge okupljaju se četiri puta tjedno, a tijekom dnevnog boravka ondje djeluje krojačka, drvna, informatička kao i radionica izrade božićnih ukrasa.
Orahovački poduzetnik Daniel Smiljanić i njegov kum Tomislav Zelić iz Njemačke kupili su prije nekoliko mjeseci kupili kuću i darovali Udruzi osoba s intelektualnim teškoćama Jaglac u Orahovici. Ondje je organiziran dnevni boravak za petnaestak članova koji su u novom prostoru ugostili svoje dobrotvore.

Zamisao o kupnji 45 tisuća eura vrijedne kuće za potrebe Udruge Jaglac koja je do tada djelovala u skučenom prostoru,  došla je kažu sasvim slučajno.

- Kroz priču smo došli da bi im najviše pomoglo jedna kuća gdje bi mogli ovako kako vidimo danas radione imati da bi se s nečim zabavljali, bili korisni - objašnjava Tomislav Zelić.

- Zadovoljstvo je kad vidiš kako oni rade, što rade i da sada napokon imaju jedan primjeren prostor gdje mogu izvršiti te svoje radove, okupljati se i biti zajedno - dodaje Daniel Smiljanić.

U novom prostoru članovi udruge okupljaju se četiri puta tjedno, a tijekom dnevnog boravka ondje djeluje krojačka, drvna, informatička kao i radionica izrade božićnih ukrasa. Za mnoge članove Jaglac je drugi dom.

- Ja jako volim dolaziti u ovu Udrugu, ne znam što bih ja radila kod kuće da ja ove udruge nemam - kaže Marijeta Tonković.

- Kod kuće je dosadno, nemam društva, sve se to poudalo, poženilo, svatko svojim putem ide - otkriva Kristina Odobašić.

- Ja sam ovdje od 2002. godine od kada je nastajala udruga i meni se tu baš lijepo sviđa - kaže Mihajlo Špoljarić.

Udruga provodi i nekoliko EU projekata u suradnji s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a jednim od njih povećat će broj dana dnevnog boravka.

- Očekujemo 3.12. potpisivanje novog ugovora trogodišnjeg europskog projekta kada bi se i ta srijeda koja je trenutno neradna također bila radna. Bile bi radionice svaki dan, ne samo radionice nego tu se rade i druge stvari, oni kuhaju oni rade zimnicu imamo svoj vrt - kaže Đurđa Šimatović, predsjednica Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Jaglac, Orahovica.

Rukotvorine koje proizvedu poput jastuka, božićnih ukrasa i drvenih poklon-kutijica nude svojim sugrađanima tijekom različitih manifestacija u gradu dok za to doniran novac ulažu u materijal za nove kreacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!