16:11 / 06.08.2020.

Autor: I.D./Ružica Divac Borovečki/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Kupinovo vino kao prirodni lijek

-

-

Foto: - / -

"Glavna odlika tog kupinovog vina je ljekovita nota: prirodni je izvor željeza, prirodni izvor C vitamina, a fermentacija je stvorila alkohol koji kvalitetno reducira to željezo i C vitamin u naš organizam."
Kupina - zdravo bobičasto voće ima kratak vijek trajanja na policama pa se mnogi odlučuju za preradu. Za obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo u Klanjcu kupinovo vino pokazalo se kao pun pogodak, jer im omogućuje da na tržištu budu cijele godine.

Vrijeme je berbe kupina. Gotovo nema dana bez kiše, no jedan od najvećih zagorskih proizvođača kupinova vina očekuje dobru berbu.

- Čim kiša stane mi odvajamo kupine koje su malo nezdrave od onih koje idu u preradu, treba vlage, treba kiše, tako da definitivno ona neće smetati, kaže Igor Jambrešić, proizvođač kupinova vina iz Klanjca.

Berba će na njegovom ekološkom imanju trajati tjednima, nije sad vrijeme za godišnji odmor. Beračice će u potrazi za zrelim plodovima uz oko 3000 grmova napraviti na tisuće koraka, no uz dobru atmosferu, nije teško.

Ove godine kilogram svježih kupina u maloprodaji stoji oko 40 kn. Ali od ovih će kupina nastati voćno vino. Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo računa na domaće kupce.

- Glavna odlika tog kupinovog vina je ljekovita nota: prirodni je izvor željeza, prirodni izvor C vitamina, a fermentacija je stvorila alkohol koji kvalitetno reducira to željezo i C vitamin u naš organizam, kaže Jambrešić.

I već u bačvama vriju prve kupine - na vrhuncu ljeta, najvažnijem razdoblju za kupinare.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!