Kupinovo vino zimski eliksir

30.01.2020.

15:53

Autor: Renata Waldman/V.K./Regionalni dnevnik/HRT

-

-

Foto: - / -

Na osječkoj se tržnici svakoga četvrtka već 14 godina provodi projekt kojim se građanima predstavljaju domaći proizvođači i njihovi proizvodi. Ovaj su put na red došle kupine.
Na osječkoj se tržnici svakoga četvrtka već 14 godina provodi projekt kojim se građanima predstavljaju domaći proizvođači i njihovi proizvodi. Ovaj su put na red došle kupine koje ponajprije povezujemo sa zdravljem srca i krvnih žila.

Na Ekotrgu ukusni zalogaji i zimski eliksir. Okrepa za dušu i tijelo u zimskim danima. Od kupinova vina, lišća i začina - sve zaslađeno medom.

Silvestar već godinama ne propušta Zeleni četvrtak, prepoznatljivu manifestaciju osječke tržnice.

- Kupinovo vino mi je poznato. Znam da se za poboljšanje krvne slike koristi od davnih dana. Međutim, neobično je da je kupinovo vino kuhano. Prvi sam puta u životu to probao, govori Silvestar Vrček.

- Proizvodi su odlični. Evo ja pijem kuhano vino. Taman je omjer, taman slatkoće i lijepo je ugrijati se uz vino, rekla je Ivana Davidović.

Proizvodi ga Marica Završki iz Darde. I to na ekološki način. Jer kupcima želi ponuditi najbolje.

- Kupina nam je bila zanimljiva. Vidjeli smo da je zdrava jako. Može se koristiti list, plod. Onda smo odmah krenuli u preradu, naglašava Završki. 

Jer teško se odjednom može prodati bogat urod. Pa se, osim u vino, prerađuje i u sok.

- Ona nije samo ljetno osvježenje. Ona je zapravo dobra tijekom cijele godine. To je jedno od rijetkih voća koje ne gubi svoja nutritivna svojstva ni kada je zamrznuto, istaknula je Ljiljana Olujić, voditeljica Zelenog četvrtka.

Zbilja je svakim danom sve više i više ljudi koji su svjesni da je zdrava prehrana jako bitna. Mi smo stvarno ponosni na to, naglašava Alen Majić, zamjenik direktora Tržnice d.o.o., Osijek.

Pa žele nastaviti s tradicijom Zelenog četvrtka i od njega stvoriti svojevrstan brend. U kraju s bogatom ponudom domaćeg voća i povrća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!