Labin i Rovinj ostali bez mamografa

11.02.2022.

07:00

Autor: Regionalni dnevnik/IMS/HTV/Klara Dujmović/E.P.C.

Mamograf - uređaj bez kojeg su ostali Labin i Rovinj

Mamograf - uređaj bez kojeg su ostali Labin i Rovinj

Foto: HTV/IMS / HRT

Rak dojke najčešća je zloćudna bolest u žena pa je prevencija iznimno bitna. No, labinski i rovinjski dom zdravlja ostali su bez mamografa jer se radilo o zastarjelim uređajima. Pacijenticama je to velik problem. Na preglede moraju u pulsku bolnicu ili pazinski dom zdravlja. Mobilni mamograf stiže tek krajem godine.

 Dorina Golja kao onkološka bolesnica mora češće na mamografske preglede. Do sada ih je obavljala u svom Labinu. No, više to nije moguće. Pazin i Pula nove su adrese.


-Autobusa iz Labina za Pazin nema, moraš u Pulu, Rijeku ili ne znam gdje to sve to ima. Što znači da je više od 70% žena to onemogućeno, kaže Dorina


Labinjankama koje u druge gradove odlaze na mamografske preglede grad će sufinancirati troškove prijevoza. A mobilni mamograf, jasan je tamošnji gradonačelnik, samo je privremeno rješenje.


- Mislim da dugoročno moramo razmišljat da je zdravlje najvažnije, ako treba, prioritete u budućim proračunima preraspodijeliti i u svaki grad postaviti fiksni mamograf, izjavio je gradonačelnik Valter Glavičić


Nekad je mamograf imao svaki dom zdravlja u Istri. No, Labin i Rovinj ostali su bez njega jer su radili na starim analognim uređajima, objašnjava čelni čovjek Istarskih domova zdravlja. Stoga su krajem prošle godine nabavili novi suvremeni mamograf i ciljano ga smjestili u Pazin.


- S iznimkom Umaga, on je na 30 kilometara od bilo kojeg mjesta. Ili taj ili onaj u Puli... Na neki način, to je bila vrlo dobra pokrivenost, izjavio je dr. med. Ante Ivančić, ravnatelj Istarskih domova zdravlja. 


Uz ukidanje zdravstvenih usluga, za rovinjskoga gradonačelnika problem je i loša komunikacija. 


- Nismo bili obaviješteni, ali mislim da je to sad manji problem. Malo smo svi odreagirali onako kako se očekuje od nas. Moramo zaštiti najugroženije skupine, poručio je gradonačelnik Marko Paliaga


Uz ostale istarske gradove pomoći će kupnju mobilnog mamografa. Trebao bi stići krajem godine i ženama pružiti kvalitetniju dijagnostiku.


- S mobilnim mamografom bismo idealno pokrili cijelu Istru. Podignuli bi odaziv, to je ono čemu težimo. Dakle, model jedan ili drugi, bitno je da on daje rezultate, ustvrdio je Ante 


Jer, nažalost, na mamografske se preglede u Istri odaziva tek svaka druga žena, što je ispod hrvatskoga prosjeka. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!