07:16 / 19.11.2021.

Autor: Josip Gavranović/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Laboratorij koji pomaže sportašima da pomaknu granice

Testiranje sportaša

Testiranje sportaša

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Ne samo nogometašima, već i drugim sportašima koristan može biti laboratorij za sportske igre, koji je razvio Kineziološki fakultet u Zagrebu. Opremljen vrhunskom opremom daje stožerima klubova i reprezentacija mogućnost detaljne procjene stanja sportaša i ispravljanja njihovih grešaka kako bi pomaknuli svoje natjecateljske granice.

Mogućnosti vrhunskih sportaša, sposobnosti, ali i trenutačnu spremnost trener može dodatno provjeriti s pomoću tehnologije.

- Program je osmišljen kako bi u što kraćem vremenu dao treneru što više relevantnih podataka. U današnje vrijeme dinamičnosti, putovanja - trenerima je jako bitno da s aspekta dijagnostike dobiju rezultat jako brzo, kazao je Tomislav Rupčić, voditelj laboratorija za sportske igre.

Rad s vrhunskim sportašima i njihovo testiranje pokazali su da se sportaši mogu osloniti na tehnologiju i ono što im nudi kako bi pomicali osobne granice.

- Ova testiranja mi da vidim neke svoje prednosti i nedostatke i da vidim svoje stanje utreniranosti, dodao je Nikša Šilježar, košarkaš. 

Subjektivna procjena trenera temeljena na iskustvu često se dovodila u pitanje. Sada treneri mogu stati iza svoje odluke jer imaju novi alat.

- Mi smo sada objektivizirali cijelu priču i servis smo za trenere. Jer se neki neki segmenti i pokreti jendostavno izvode u djeliću sekunde. Bez obzira na iskustvo golim ih je okom jako teško dijagnosticirati, napominje Rupčić.

Laboratorij je osnovan radi znanstvenih istraživanja u području sportskih igara, na temelju kojih je već objavljeno nekoliko radova u znanstvenim časopisima, a surađuje i s drugim poznatim svjetskim sveučilištima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!