Leteća daska za surfanje

26.06.2021.

15:44

Autor: Darko Santini/I.H./More/HRT

Enrico Marotti, jediličar na dasci

Enrico Marotti, jediličar na dasci

Foto: More / HRT

Svjedoci smo sve većeg broja električnih automobila na cestama, električnih bicikala i romobila no električna revolucija u prijevozu preselila se i na more.

Enrico Marotti iz Volvoskog nije samo vrhunski sportaš već je i sve uspješniji poduzetnik. Vjerojatno prvi u Hrvatskoj donio je na Jadransko more zanimljiv, nazovimo ga tako - sportski rekvizit, e-foil ili električnu dasku za surfanje. Čim se nešto novo za surfanje izmisli Marotti to mora probati. 


- Uvijek će smisliti nešto novo, ali evo, dosta toga sam probao, rekao je Marotti. 


Probali su i drugi uz upute stručnjaka jer ova daska ima vlastiti električni pogon i posebno dizajniranu kobilicu pa se već pri niskoj brzini izdigne iz mora i imate osjećaj da letite nad morem. 


Nakon što su probali ovu leteću dasku, mnogobrojni su znatiželjnici već nakon nekoliko minuta vidjeli da je upravljanje e - foilom zabavno premda nije sasvim lako. Kažu mnogi da pomaže ako ste se prethodno bavili nekim srodnim sportom. 


- E - foil je dosta praktičan i dosta se brzo i lagano uči. Tko god je nekada skijao ili vozio snowboard, ima neke osnove. Upravlja se sa svojim tijelom i vozi se sa svojim tijelom, tako da tko god je skijao ili malo vozio snowboard, ima jako dboru bazu da to savlada. Vidjeli ste danas, većina ljudi koji su danas bili, bili su prvi put i već su neki nakon 10, 15, 20 minuta radili prve metre foilajuči i uživajući u toj nekoj novoj dozi adrenalina, objasnio je Marotti. 


Čehu Mihalu Hrbeku se surfanje na električnoj dasci toliko sviđalo da je čak otvorio trgovinu e - foilovima. 


- Živim u Češkoj, bio sam često na jedrenju no događalo se da na moru nema vjetra pa nismo imali šta raditi. Tada sam počeo razmišljati o nekoj zabavi na moru i naišao sam na reklamu za ovu leteću dasku. U tom sam trenutku odlučio da ću nabaviti e - foil i početi ga prodavati, rekao je. 


Iako ovaj novi sport izgleda kao rekreacija nemojte ga podcijeniti kažu oni koji su već probali. Treba vam nešto kondicije, a ako je nemate osjetit ćete to sljedeći dan i ne gine vam lakša upala mišića. 


Gotovo potpuna tišina, ne ovisite o vjetru i letite nad morem. E - foil ili električna daska sasvim je nova dimenzija doživljaja mora i surfanja, električna revolucija koja pruža radost surfanja - čak i bez vjetra i valova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!