Limfoscintigrafija, važna pretraga za oboljele od karcinoma

07.05.2022.

16:18

Autor: Zdrav život/HRT

Limfoscintigrafija, važna pretraga za oboljele od karcinoma

Limfoscintigrafija, važna pretraga za oboljele od karcinoma

Foto: Zdrav život / HTV

Limfoscintigrafija je metoda za prikaz limfne drenaže određeno područja ovisno o vrsti i sijelu tumora. Najčešće se radi kod bolesnika s operiranim melanomom ili kod bolesnica s karcinomom dojke.

Limfoscintigrafija jednostavna je i minimalno invazivna nuklearno-medicinska dijagnostička metoda koja vizualizacijom pruža podatke o stanju limfnih čvorova u određenoj regiji. Najčešća indikacija za primjenu ove metode jesu karcinomi dojke i melanomi. U praksi se puno češće koristi upravo kod karcinoma dojke, jer je ta maligna bolest nažalost sve učestalija. Svrha ove dijagnostičke pretrage jest pokazati potencijalna mjesta širenja tumora preko limfnog sustava u njegovoj blizini. Pri tome je važno detektirati tzv. sentinel limfni čvor.

- Sentinel limfni čvor je prvi limfni čvor u lancu u koji se drenira limfa iz tkiva dojke. Sentinel limfni čvor je potencijalno prvi limfni čvor u koji bi se tumorske stanice proširile limfnim putem iz tumora dojke, objašnjava liječnica Anamarija Vukasović Mabić sa Odjela za nuklearnu medicinu KB Dubrava.

Limfoscintigrafija se može obaviti neposredno prije operativnog zahvata ili jedan dan ranije. U neposrednu blizinu tumora aplicira se radiofarmak koji se pripremi u laboratoriju.

- Bolesnici se prvo injicira radiofarmak u tkivo dojke neposredno, u samoj blizini tumora u dojci i onda pričekamo neko vrijeme i nakon toga bolesnicu snimamo pomoću gama kamere dok se ne prikaže sentinel limfni čvor. Uz pismeni nalaz, obavezno se šalje i slika o preciznoj lokaciji tog limfnog čvora. On se najčešće kod bolesnica koje imaju karcinom dojke prikaže u aksili, u pazušnoj jami, dodaje Vukasović Mabić.

Nakon što se sentinel limfni čvor precizno detektirao, pacijentica odlazi na zakazani operativni zahvat. Pomoću intraoperativne gama sonde, uređaja koji detektira radioaktivnost - kirurg detektira sentinel limfni čvor, odstrani ga i šalje na patološku analizu. Analizom se utvrđuje ima li u njemu malignih stanica.

Eventualna prisutnost malignih stanica u sentinel limfnom čvoru ukazuje na stupanj proširenosti maligne bolesti pa se prema tome određuje i daljnji tijek liječenja. Limfoscintigrafija je dijagnostička pretraga s vrlo niskom dozom zračenja tako da ne predstavlja zdravstveni rizik za pacijenta. Primjenom ove dijagnostičke metode može se puno preciznije odrediti stupanj raširenosti maligne bolesti, što u konačnici može značiti i poštednije operativne zahvate. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!