Ližnjanska brnistra postala pravi mamac za turiste

08.06.2022.

12:29

Autor: Ivana Nežić/Dnevnik u podne/IMS/M.Š./HRT

Brnista u Ližnjanu

Brnista u Ližnjanu

Foto: HTV / HRT

Žuta, mirisna i samonikla brnistra postala je mamac za turiste. U ovo doba godine u punom je cvatu, privlači poglede i budi znatiželju turista. Iako je česta duž Jadrana i na otocima, posebno se povezuje s istarskom općinom Ližnjan. Ondje su brnistru iskoristili kako bi privukli goste i predstavili im njezinu važnu povijesnu ulogu te mnoge blagodati.

Žuti grmovi preplavili su brežuljke ovog malog, ribarskog mjesta na jugu Istre.

- Pogledali smo oko sebe i vidjeli smo nešto što je tu, ispred nas a toliko je zanemareno i uzeto zdravo za gotov, riječ je o brnistri koja od kraja svibnja krasi naš krajolik iznimno atraktivna zbog svoje iznimno žarko žute boje, kaže direktorica Turističke zajednice Ližnjana Natali Palko Zirdum.

Brnistra se može pomirisati, dotaknuti, čak se mogu kupiti naušnice s motivom njezina cvijeta. Toliko je važna da je čak i na grbu.

- Zašto je tome tako, vidjeli ste na našoj prekrasnoj Marleri i Paleri velike proplanke brnestre koja kad je u cvatu, kad je žuta uistinu je prekrasna. U starini naši stari koristili su je za razno razne alate, kaže načelnik Ližnjana Marko Ravnić.

Devedesetogodišnja Ana prisjeća se mladosti kada je brnistra ili brnestra, kako je zovu u Ližnjanu, bila sveprisutna.

- Ona je za svašta trebala, jer smo bili skromni ljudi, ni bilo bisnih + se otprla jena fabrika u Fažani koja je prerađivala brnestru u tekstil + do fabrike ja nis rivala nego samo moja brnestra, priča Ana Balde iz Ližnjana.

Nosila se ona i u procesijama. Dobro to zna Antonia, riječ je o običaju otkad je svijeta i vijeka.

- Bralo se to cvijeće i punile se torbe. Svaka obitelj bacala ga je ispred svoga praga i onda se s velikom košarom na dan procesije išlo po mjestu i na četiri oltara. Na svakom je od njih bio baldahin koji su nosila četiri muškarca, svećenik je predvodio misu i kad je sve bilo gotovo, bacalo se cvijeće po baldahinu, govori Antonia Radeticchio iz Šišana.

Ove i ostale priče slušat će i turisti, a kući ponijeti doživljaj vezan za jedno vrijeme i malo mjesto koje početkom ljeta odjene žutu haljinu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!