18:15 / 13.10.2019.

Autor: R.O./T.V./HRT

"Ljepota majčinstva"

-

-

Foto: - / -

U sklopu 33. Perinatalnih dana "Ante Dražančić" u Osijeku je prvi put održana manifestacija "Ljepota majčinstva" kojom se promiče majčinstvo i dojenje. I to na osobit način - modnom revijom 20 dojilja i njihove djece.
U sklopu 33. Perinatalnih dana "Ante Dražančić" u Osijeku je prvi put održana manifestacija "Ljepota majčinstva" kojom se promiče majčinstvo i dojenje. I to na osobit način - modnom revijom 20 dojilja i njihove djece. Najmlađe od njih još nije navršilo dva mjeseca.

Iako su se odlično snašle na modnoj pisti, one nisu manekenke, nego majke koje su odlučile djecu do šestog mjeseca hraniti isključivo svojim mlijekom.

- Isključivo dojeno, bez kapi vode, bez ikakvih dodataka, bez ičega. Samo majčino mlijeko. Nama je to dojenje bilo i ljubav i utjeha i zdravlje, ističe Osječanka Samira Hasanbašić

- Meni je dojenje jedno fantastično iskustvo. Ona je meni prvo dijete i od početka sam znala da ju želim samo isključivo dojiti, dodaje njena sugrađanka Dora Markuš.

Za dijete je majčino mlijeko izvor zdravlja i imuniteta, a koristi ima i majka.

- Trudnoća i dojenje mi je reguliralo krvni tlak. I evo drago mi je što smo se uspjeli posebno povezati kroz to dojenje, rekla je Jasmina Doboš iz Belog Manastira.

U rodilištima u Hrvatskoj doji čak 80 do 90 posto majki. No manje ih s dojenjem i nastavi. 

- Nažalost, postotci su nam daleko ispod onoga što bi mi željeli. Na razini Hrvatske negdje oko 20% je isključivo dojenje do šest mjeseci, rekla je prim.mr.sc. Marija Čatipović, predsjednica Udruge za zdravo i sretno djetinjstvo.

Cilj akcije "Ljepota majčinstva" je da udio majki koje isključivo doje do šestog mjeseca djetetova života dosegne najmanje 50%. 
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!