Ljepota može stajati zdravlja

19.03.2022.

19:58

Autor: Jelena Šarić/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Tretmani pomlađivanja

Tretmani pomlađivanja

Foto: Dnevnik / HRT

Estetska medicina jedna je od medicinskih industrija koja se najbrže razvija. Popularni tretmani pomlađivanja bili su među glavnim temama 11. Hrvatskog simpozija estetske medicine u Opatiji. Brojni međunarodni stručnjaci upozorili su da nestručno izvedeni tretmani mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih posljedica.

Botoks i fileri tretmani su pomlađivanja koji bez kirurškog noža brišu bore i godine. U rukama nestručnih osoba mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija.

- Obično za bilo koju specijalističku pretragu tražimo najboljeg doktora ovdje je potpuno suprotno situacija,ovdje idu ljudima koji su ponekad i potpuno nekvalificirani, ne samo da nisu liječnici nego nisu uopće niti medicinske struke, rekao je Željko Rotim, predsjednik Hrvatskog društva estetske medicine.

Komplikacije i posljedice

Posljedice mogu biti strašne.

- Ako nestručna osoba rukuje dermalnim filerom u regiji podočnjaka jedna od komplikacija može biti sljepoća. Isto tako, ako nestručna osoba primjenjuje dermalni filer i pritom ne dovoljno poznaje anatomiju može doći do začepljenja krvne žile arterije, vene, može doći do nekroze tkiva, rekla je Maria Škornjak.

Povoljni tretmani nude se sa svih strana

Nekirurške i minimalno invazivne metode sve su traženije, a crno tržište estetike cvjeta. Povoljni tretmani nude se sa svih strana u kozmetičkim i frizerskim salonima pa i kod kuće.

- Imamo puno slučajeva, sve više i više u zadnje vrijeme. Svi su čuli za to, za ljude koje dolaze iz susjednih država, koji rade tu na crno sa nepoznatim preparatima, istaknuo je Rotim. 

I zato bi trebalo paziti da su proizvodi licencirani i kupljeni kod ovlaštenog farmaceuta.

- Botox koji je u širokoj primjeni u zdravstvenim ustanovama je lijek. Dakle, nikako i na nikoji način ne može doći izvan zdravstvene ustanove jer je to lijek koji se propisuje na recept, naglasila je Škornjak.

Obratite pozornost na diplomu

Ovaj problem postoji i u drugim zemljama. Liječnici upozoravaju da i pacijenti moraju voditi brigu o tome komu će ići na tretman.

- Mora biti licenciran i mora biti liječnik. Obratite pozornost na diplomu, provjerite kakvo iskustvo ima u svom poslu te kakve su preporuke, istaknula je Vladlena Averina, dermatologinja iz Ukrajine.

U suprotnom, ljepota bi vas mogla stajati zdravlja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!