Ljetna noćna mora: Savjeti za borbu protiv komaraca i toplinskih udara

30.07.2019.

08:26

Autor: M.Š./HRT

default error photo
Komarci i nesnosne vrućine. Zvuči kao gadna noćna mora? Jedna od 52 vrste komaraca u Hrvatskoj potpuno se proširila, a pogoduju im klimatske promjene.
Komarci i nesnosne vrućine. Zvuči kao gadna noćna mora? Jedna od 52 vrste komaraca u Hrvatskoj potpuno se proširila, a pogoduju im klimatske promjene.

U emisiji "Dobro jutro, Hrvatska", gostovali su ljudi iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Nataša Janev Holcer, iz Službe za zdravstvenu ekologiju te Lovro Bucić iz Službe za zdravstvenu ekologiju.

- Kada govorimo o komarcima, pomislimo na napasnike koji nas ometaju u našim svakodnevnim redovitim aktivnostima. U Hrvatskoj ima čak 52 vrste komaraca, ali nemaju javno-zdravstveni značaj da će kod nas uzrokovati neku bolest. Rizici prenošenja bolesti u Hrvatskoj su jako mali, govori Nataša Janev Holcer.

Zašto nas pikaju ženke, a ne mužjaci?

- Ženkama komaraca treba krvni obrok jer u krvi imate proteina, a to im treba za produkciju jajašaca. Mužjaci žive kraće, hrane se biljnim sokovima ili nektarima, dodaje Holcer.

Savjeti za borbu protiv čak 52 vrste komaraca u Hrvatskoj

Tigrasti komarci pak rasprostranili su se po cijeloj Hrvatskoj, dodaje Holcer, dodajući da je i njihov razvoj povezan s klimatskim promjenama.

- Njima odgovaraju visoke temperature i dovoljna količina vode. Izvore vode bi zapravo trebalo micati jer se oni razvijaju upravo u vodi. Jedna je od važnih preporuka da se onemogući zadržavanje vode. To ne moraju biti samo plitice za cvijeće. Može biti i u slivnicima, poklopcima, kante... Skupljanje kišnice za zalijevanje vrtova. Zašto ne? Ali mora se pokriti mrežicom. Govorimo o urbanim komarcima, kojima trebaju male lokvice da bi se razvili, dodaje Holcer.

Imamo i drugu vrstu komaraca, a to su poplavne vrste komaraca koje su mučile ljude ovoga proljeća.

- To su migratorne vrste, mogu dosta daleko letjeti. Oni odlažu jajašca u vlažnu zemlju i čekaju poplavne vode. potom se razvijaju.

Tigrasti i urbani komarci pojavljuju se uz čovjeka, a poplavni komarci dolijeću.

- Ovi domaći komarci se kreću možda 200 ili 300 metara. Oni imaju odličan izvor hrane, ljude. Ne moraju se previše mučiti, negdje blizu vas imaju izvor vode gdje su se razmnožili. To isto tako znači da svaki građanin izlijevanjem i micanjem nekog izvora vode može smanjiti pojavnost komaraca. 

Razgovarali smo i sa Zagrepčanima. Iako se u glavnom gradu Hrvatske poprilično zaprašuje, čini se da mnogi i ovdje s njima bitke vode.

Toplinski udari sve su učestaliji

Uz komarce, mnogima izrazito smetaju toplinski valovi s nesnosnim sparinama i vrućinama, a čemu sve učestalije svjedočimo kako u Hrvatskoj tako i u cijeloj Europi.

- Toplinski valovi su globalni javnozdravstveni problem. Velik je problem onečišćenje zraka, što je usko povezano s klimatskim promjenama. Najranjivije su skupine osobe starije dobi te djeca. Kao što je rekao Zoran Vakula treba izbjegavati izlazak po najvećim vrućinama, koristiti zaštitne kreme zbog UV indeksa. Bitno je uzimati od 2,7 do 3,7 litara vode dnevno. Naravno, tu utječe i dob, a bitan je i okolišni faktor. Prehrana je isto važna. Vrlo je bitno i da 20 do 30 posto tekućine unese hranom. Zbog produljenih toplinskih valova imamo i produljene peludne sezone koje su jačeg intenziteta. Važno je i rashladiti dom. Ako imate klimu, morate podesiti temperaturu na sedam stupnjeva nižu od vanjske. Ako nemate klimatizacijski uređaj, svakako treba se skloniti dva do tri sata dnevnom u neki trgovački centar ili u primjerice muzej, ističe Lovro Bucić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!