Ljubav u velikoj obitelji

14.02.2022.

07:16

Autor: K.D./M.L/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Obitelj Vrbančić

Obitelj Vrbančić

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

U obitelji Vrbančić šestero je djece - studentica od 19 godina, mladić od 18, dvije djevojčice od 13 i 4 godine te još dva dečka, jedan od 8 godina i dječačić od 3 mjeseca.

Mama Svjetlana ima 42 godine, a tata 47. Tata je vozač ZET-a, a Svjetlana također radi u jednom međunarodnom poduzeću za transport, no najdraži posao joj je bio - asistentica djetetu s posebnim potrebama iz spektra autizma u dječjem vrtiću, pa sanja da se sličnom poslu - vrati.

Obitelj živi u Lugu Samoborskom, a Svjetlana ističe kako grad Samobor ima jako dobre pogodnosti za obitelji s djecom.

- Jednokratna pomoć za novorođenče iznosi 11 tisuća kuna kada je u pitanju treće i svako slijedeće dijete, imamo besplatne knjige i pokaz za osnovnoškolce, sufinancirana nam je školska kuhinja i vrtić, a studenti i srednjoškolci imaju stipendije. To su sve velike stavke i olakšice u velikom kućanstvu, kaže.

Kako izgleda život u mnogočlanoj obitelji? 

- U kupaonici je uvijek red za čekanje, kaže Svjetlana kroz smijeh i dodaje kako cijela obitelj sudjeluje u svakodnevnim obavezama. Suprug je, uz posao, prisutan u svakom aspektu – od obavljanja šopinga, pranja blatnjavih cipelica, tuširanja i pomaganja oko zadaće, a starija djeca isto tako puno puta uskoče oko odlazaka u vrtić i školu – što god radimo svi radimo zajedno i u dogovoru, i to sve jako lijepo funkcionira, dodaje.

U svemu tome Svjetlana nađe i vremena za sebe, te se nakon rođenja petog djeteta vratila u školu i prekvalificirala se.

- Završila sam trogodišnju strukovnu školu i htjela sam još dodatno na sebi poraditi kako bih bila konkurentnija na tržištu rada. Tako je odluka pala na školu za ekonomista, bilo je to vrlo zanimljivo iskustvo – djeca su zajedno sa mnom učila i ispitivala me kad sam se pripremala za ispit, kaže.

- Nikad ne učimo svi u isto vrijeme, a ako se dogodi da u isto vrijeme imamo online nastavu onda se rasporedimo po sobama, kaže Svjetlanina najstarija kćer, a Svjetlana dodaje kako u velikim obiteljima ima puno kaosa, ali i ljubavi - djeca su vrlo samostalna po pitanju nastave, sve sami uspijevaju.

"Trebamo se svi voljeti svaki dan"

Obitelj Vrbančić tjedno obavlja veliki šoping hrane - Svjetlana ističe kako karton mlijeka potroše u 4-5 dana, a dnevno im trebaju dva do tri kruha kako bi svi bili siti.

- U našoj kući uvijek nešto treba, puno se svega troši. Ljubav je najdivniji osjećaj koji nam svima treba i ljubavi nikada ne može biti previše. Trebamo se svi voljeti svaki dan, uz kompromis i poštovanje, zaključuje Svjetlana.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!