14:53 / 13.11.2020.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Ljudi slobodnog duha u novom serijalu EBU-a i HRT-a

-

-

Foto: - / -

Dokumentarni serijal 'Free Spirits' imat će hrvatsku TV-premijeru danas na HTV2 u 18.10 sati. Tim povodom razgovarali smo s urednicom serijala Danielom Draštata, redateljem Đurom Gavranom i jednim od protagonista – Renatom Samardžićem.
Međunarodni dokumentarni serijal 'Free Spirits' ('Slobodni duhovi') imat će hrvatsku TV-premijeru danas, u petak 13. studenoga, na HTV2 u 18.10 sati. Tim povodom razgovarali smo s urednicom serijala Danielom Draštata s HRT-a, redateljem Đurom Gavranom i jednim od protagonista – Renatom Samardžićem.

- Snaga ljudskog duha u serijalu Free Spirits


Serijal 'Free Spirits' je koprodukcija nastala pod okriljem EBU-a (Europske unije radiotelevizija), a radi se o projektu koji je naslijedio popularni 'City Folk' - format koji je radila također naša kolegica Daniela Draštata i koji se na HRT-u prikazivao 15 godina, a još uvijek se vrte reprize.

TV premijere 'Free Spirits' već su imali u Nizozemskoj, Sloveniji i Portugalu, a u Hrvatskoj online, na našoj multimedijskoj platformi HRTi.

HRT i koprodukcijski partneri okupljeni pod okriljem EBU-ove Stručne skupine za multikulturu serijal su posvetili običnim, a opet posve neobičnim ljudima koji su se usudili boriti za svoje ideje, svladati strahove, pronaći nove načine komunikacije i ispričati svoje priče.

Od osobenjaka s portugalskih otoka u Atlanskom oceanu, preko inspirativnih priča iz Nizozemske i Hrvatske do dirljivih i fascinantnih sudbina iz Bangladeša, 'Free Spirits' govore o snazi ljudskog duha i vječnoj potrazi za slobodom.

Prva epizoda vodi nas u Rotterdam, Zagreb i Piran

Gilova
je strast ples, no on mu nije uvijek bio dopušten. Majka je inzistirala na pokoravanju strogim pravilima Jehovinih svjedoka. Danas je Gil plesač, no upravo ga pokret tjera na suočavanje s duhovima prošlosti.

Kada je popis obvezne školske lektire u rano proljeće 2019 doveden u pitanje, Lovro Krsnik započinje angažiran umjetnički performans: ispred zgrade Vlade RH u Zagrebu na glas čita kontroverzne naslove poput Pipi Duge Čarape i Lovca u žitu, stotinu dana za redom, punih sat vremena i otvara pitanja može li umjetnost mijenjati svijet i kolika je snaga entuzijazma.

Nastija je vloggerica i plesačica - mlada, hrabra i britka odlučna je u rušenju svih barijera koje joj nameću okolina, ali i vlastita dijagnoza – Nastija živi sa spinalnom mišićnom distrofijom od rođenja.

Hrvatska priča o youtuberu Renatu već osvojila međunarodnu nagradu

Za priču o Renatu Samardžiću, ostvarenu za serijal 'Free Spirits', urednica Draštata i redatelj Gavran prošli su tjedan primili nagradu Prix Circom u kategoriji Europa.

Renato u filmu govori o tomu koliko komentara punih mržnje dobiva, a krajem prošle godine pučka pravobraniteljica iznijela je podatke da je u zadnjih pet godina gotovo svaka druga mlada osoba imala iskustvo da joj je netko na internetu osobno upućivao komentar mržnje ili uvredu.

Njih čak 96 posto navelo je da su u zadnja tri mjeseca vidjeli da je netko na toj platformi upućivao netrpeljive komentare na osnovi nacionalne pripadnosti, seksualne orijentacije, na osnovu toga što su „drugačiji". Upravo je zato takav serijal izuzetno važan.

Nakon današnje TV-premijera 'Free Spiritsa' na HTV2 u 18.10 sati prikazivanje serijala nastavlja se sljedeći tjedan od utorka do petka, svaki dan iza 18h na HTV2, a detalje o projektu smo doznali s urednice serija Daniele Draštata, redatelja Đure Gavrana i youtubera Renata Samardžića, koje smo ugostili u emisiji Dobro jutro, Hrvatska:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!