17:11 / 03.07.2018.

Autor: T.V./P.N./HRT

Logoped - najdeficitarnije zanimanje u zemlji

-

-

Foto: - / -

U posljednjih 20 godina utrostručava se broj svih poremećaja pa tako i jezično-komunikacijskih. Statistike kažu da u Hrvatskoj čak trećina predškolske djece treba pomoć logopeda. No, to je jedno od najdeficitiranijih zanimanja u Hrvatskoj.
U posljednjih 20 godina utrostručava se broj svih poremećaja pa tako i jezično-komunikacijskih. Statistike kažu da u Hrvatskoj čak trećina predškolske djece treba pomoć logopeda. No, to je jedno od najdeficitiranijih zanimanja u Hrvatskoj. Gabrijel Poljak na logopedske vježbe u Općoj bolnici u Zaboku ide već nekoliko godina. Nije mogao izgovoriti slova č, ž, š. Sad ide u prvi razred i sve mu bolje ide. S obzirom na to da su gužve velike, a Gabrijel nema ozbiljnijih teškoća, radili su kod kuće, uz vježbe koje su dobili u bolnici.

Osim onih koji  su zaposleni u školama i vrtićima i pokrivaju samo svoju ustanovu, samo tri logopeda pokrivaju područje županije. U Općoj bolnici u Zaboku na logopedske vježbe čeka se više od godinu i pol. Slično je u cijeloj Hrvatskoj, pogotovo u Lici, na otocima, u istočnoj Slavoniji.

Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet jedini je u državi koji školuje buduće logopede. Prije nekoliko godina povisili su upisnu kvotu s 35 na 50 studenata godišnje. Ni to nije dovoljno, a fakultet nije tražio dodatno povećanje.

Stručnjaci tvrde da je logoped trenutačno najdeficitarnije zanimanje u zemlji. Na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje u veljači ih je bilo samo 8. Prosječno čekaju posao samo dva mjeseca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!