07:35 / 24.11.2020.

Autor: Saša Užarević/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Lovac na oluje

-

-

Foto: - / -

Ovom mladom fotografu želja je jednog dana otići u Ameriku i tamo fotografirati najpoznatija američka tornada.
Kada krenu oluje i bure većina ljudi ulazi u kuće. Ipak, ima i onih koji tada izlaze van.

Mladi fotograf Bruno Fantulin jedan je od hrvatskih lovaca na oluje. Rekao je kako se ljubav prema olujama dogodila u ljeto 2015.

- Šetao sam uz obalu i primijetio sam u daljini munje. To me fasciniralo i htio sam zabilježiti te munje. Kako sam kasnije upoznavao kolege tzv. "storm chasere" ili "lovce na oluje", strast je postajala sve veća, rekao je.

Bruno kaže kako je veoma važno planirati snimanje i pratiti meteorološke karte.

- Kada se napravi plan, kada si siguran, ali naravno, nikada nisi siguran gdje će točno biti, ali kada vidiš da recimo postoji mogućnost da će u Zagrebu prekosutra biti oluja, spremaš stvari, razmišljaš na koju bi lokaciju mogao otići. Kada dođe taj dan oluje, čekaš, ponekad tu oluju čekaš i više sati. Kada ona dođe, treba dosta dobro procijeniti kada je vrijeme za povući se i skloniti se na sigurno, a da pritom napraviš dobru fotografiju, rekao je.

Kaže i kako je za dobru fotografiju oluje potrebno uhvatiti pravi trenutak.

- Vrijeme ti nudi određeni period gdje se možeš pripremiti i fizički i psihički za tu situaciju. Najvažniji je plan, bez plana možete nastradati, bilo da je to bura, snježna mećava, munja, oluja ili tuča. Od svega toga možete se lako nastradati ako se pretjerano izložite toj opasnosti, što mi "storm chaseri" radimo naravno više od običnih ljudi, dodao je.

Ovom mladom fotografu želja je jednog dana otići u Ameriku i tamo fotografirati najpoznatija američka tornada.

- Planovi za budućnost su otići u mističnu Ameriku, tzv. aleju tornada i zapravo svjedočiti svim meteorološkim nepogodama i prirodnim katastrofama koje se sve češće događaju na Zemlji zbog utjecaja klimatskih promjena. Cilj mi je kroz 5 do 10 godina obići sve te lokacije, istaknuti se po "storm chasingu" ili po "lovu na oluje" i ljudima prikazati opasnosti, ali i ljepote koje majka priroda može pokazati, rekao je.

Nadamo se da će se Bruni ostvariti san i da će uloviti još mnoge oluje i munje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!