19:46 / 07.01.2021.

Autor: Ivica Grudiček/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Ludbreška knjižnica budućnosti

-

-

Foto: - / -

U ovoj godini Vijesti iz kulture nastojat će donositi više priča iz manjih mjesta koja, unatoč nedostatku novca, uspijevaju nadmašiti ili barem sustići konkurente – ovaj put pošli smo u knjižnicu u Ludbregu, koja nudi nove virtualne usluge.

U ovoj godini Vijesti iz kulture nastojat će donositi više priča iz manjih mjesta koja, unatoč nedostatku novca, uspijevaju nadmašiti ili barem sustići konkurente – ovaj put pošli smo u knjižnicu Ludbreg koja nudi nove virtualne usluge.

Ludbreška knjižnica, iako je zabilježila pad broja posjeta od gotovo 20 posto, prošlu godinu ipak pamti po uvođenje nove usluge: posudbe komercijalnih e-knjiga. Nadajmo se samo da će povećati broj korisnika, izdanja, ali i kvadrata u ovoj godini - Godini čitanja.

Valerija Gerić
u ludbreškoj je knjižnici - redovita gošća. Studentica je predškolskog odgoja na čakovečkom Učiteljskom fakultetu i danas traži literaturu za kolokvij.

- Imam lektire na fakultetu koje trebam pročitati, jer mi se od slikovnica i romana sastoji prvi kolokvij, odnosno ispit. Knjižnica mi puno znači jer mi treba za faklutet, kaže studentica Valerija.

Ova knjižnica nije za one koji pate od klaustrofobije - natiskano je tu u stotinjak kvadrata čak četrdeset tisuća naslova.

- U ovih 160 kvadrata je natiskano sve - to je nedostatan prostor jer nama prema standardima treba 850 do 900 četvornih metara, upozorava ravnatelj knjižnice Stjepan Stjepić.

U gradu obećavaju da će taj problem riješiti: Zato smo u ovom proračunu pripremili alternativni projekt za preseljenje gradske knjižnice u prostore jednog povijesnog spomenika grada Ludbrega - u Mlin Mladena Kerstnera, najavljuje gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić.

Do tada se u knjižnici snalaze kako znaju - tako su jedni od rijetkih u Hrvatskoj koji svojim članovima nude komercijalna izdanja za online posudbu.

- Kad je počela pandemija u trećem mjesecu, mi smo odmah počeli razmišljati kako ljudima približiti knjigu. U svijetu je poznata posudba e - knjiga, a kod nas je još nerazvijena. Uspjeli smo u sedam mjeseci uvesti posudbu komercijalne e – knjige, ističe ravnatelj Stjepić.

Trenutačno je na raspolaganju tristotinjak knjiga, a bilo bi i ih više, no postoje zakonska ograničenja.

- Trenutno imamo 350 takvih izdanja. Računamo da ćemo za dva do tri mjeseca biti na nekih 800, to je limit koji postoji u državi, to su sve knjige koje podliježu autorskim pravima i to se plaća izdavačima, objašnjava voditelj projekta Danko Tkalec.

Upravo je plaćanje autorskih prava kod digitalizacije najveći trošak za knjižnice kojima se ovakva avantura ne isplati, no aktualna pandemija je i to promijenila - što su u Ludbregu prepoznali.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!