14:59 / 04.04.2018.

Autor: HRT

Lunas spectrum - pomoć za slijepe, slabovidne te osobe s daltonizmom

-

-

Foto: - / -

Lunas spectrum naziv je novog inovativnog sustava pomoću kojeg slijepe, slabovidne te osobe s daltonizmom mogu osjetiti i raspoznavati širok spektar boja iz likovnog spektra.
Lunas spectrum naziv je novog inovativnog sustava pomoću kojeg  slijepe, slabovidne te osobe s daltonizmom mogu osjetiti i raspoznavati širok spektar boja iz likovnog spektra.

Osmislili su ga Perica Mihaljević i Vedran Stanić iz Virovitice, a sustav funkcionira pomoću elektromagnetskih valova i taktilnih oznaka sastavljenih od točkica koje su osjetne pod jagodicom prsta. 

Kako je svjetlo elektromagnetsko zračenje unutar elektromagnetskog spektra koje se opaža vidnim osjetnim sustavom kod zdravih osoba, tako se Lunas spectrum temelji na gustoći ili frekvenciji elektromagnetskih valova pojedine boje pomoću gustoće točkica čija pokrivenost površine prati frekvenciju elektromagnetskih valova određene boje.

Lunas spectrum nije dio Braillevog pisma već koristi niz autentičnih oznaka, a uključen je u međunarodni sustav zaštite intelektualnog vlasništva i vrlo ga je lako naučitim, ističu autori. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!