Magisatar Hrvoje Prlić jedini izrađuje pripravke za parenteralnu prehranu

15.10.2018.

18:42

Autor: E.L.S./I.Ž./HRT

default error photo
Jedini u Hrvatskoj izrađuje pripravke za parenteralnu prehranu bez kojih određeni pacijenti ne bi mogli živjeti.
Jedini u Hrvatskoj izrađuje pripravke za parenteralnu prehranu bez kojih određeni pacijenti ne bi mogli živjeti. Znanje je stjecao u prestižnim inozemnim klinikama, a sate i sate rada provodi u posebno opremljenom Laboratoriju u Klinici za dječje bolesti Zagreb.

Htio je studirati molekularnu biologiju, kaže, no u to vrijeme to nije bilo moguće, pa je upisao farmaciju. I danas me to baš lijepo drži, i stvarno je sjajno, drago mi je što sam taj dio izabrao, priznaje.

Parenteralna prehrana primjenjuje se kod onih pacijenata u kojih probavni sustav nije u stanju primiti hranu gdje se zaobilaze usta i jednjak. Takvih pacijenta, srećom, nije puno, no svaki dan priprema pripravke za svakog pacijenta. Posao je to koji je iznimno delikatan i rezultat cijelog tima stručnjaka. Međutim, znati pripremiti takve pripravke nije nimalo jednostavno. Put do takvih specifičnih znanja nakon završenog Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta, nije bio lagan.

Upoznajte našeg vrsnog magistra farmacije, Hrvoja Prlića.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!