19:44 / 31.01.2019.

Autor: Melita Šare/D.M./HRT

Majstori preživljavanja sa izvora Une

-

-

Foto: - / -

U selu Brotnja kod granice s BiH, blizu izvora Une - samo je 15-ak stanovnika. Među njima je i mlada obitelj koja se bavi stočarstvom i mljekarstvom, a u budućnosti će i turizmom.
Izoliranost, udaljenost javnih usluga, nedostatna infrastruktura... Sve je to Lika. No unatoč tomu - i u takvim uvjetima mnogi su uspjeli organizirati život. U selu Brotnja kod granice s BiH, blizu izvora Une - samo je 15-ak stanovnika. Među njima je i mlada obitelj koja se bavi stočarstvom i mljekarstvom, a u budućnosti će i turizmom.

Iako su nadomak izvora Une, vodovoda nemaju. Prva trgovina udaljena je desetak kilometara. Struje svako malo nestane i snijeg ih zamete. No, ova se mlada obitelj ne da. Kažu, sasvim se lijepo u ovom raseljenom kraju može živjeti od svog rada, od tridesetak krava. Prije su imali i siranu, sada su se usmjerili da prodaju mesa i mlijeka.

Bez međususjedske pomoći ovdje, u ovim planinama, ne bi bilo opstanka. Za svaki dokument moraju do Zadra, udaljenog i dva sata vožnje. Njihove kćeri Vanja i Nevena, kada snijeg padne, do nastave u Gračacu putuju i sat i pol školskim kombijem.

Majstori su to preživljavanja u ovom surovom kraju. U planini, gdje su im pašnjaci za stoku, kupili su i kuću za turizam.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!