18:00 / 17.09.2019.

Autor: Ana Macan/V.K./HRT

Maksimirske jeseni

-

-

Foto: - / -

Više od tisuću umirovljenika okupilo se u parku Maksimir gdje su sudjelovali u rekreativnim i umjetničkim aktivnostima, raznim natjecanjima, a za njih je organizirano i nekoliko zdravstvenih pregleda.
Više od tisuću umirovljenika tradicionalno se okupilo u parku Maksimir gdje su sudjelovali u rekreativnim i umjetničkim aktivnostima, raznim natjecanjima, a za njih je organizirano i nekoliko zdravstvenih pregleda. Na taj su način obilježene još jedne "Maksimirske jeseni".

Umirovljenici, korisnici domova za starije te ostali posjetitelji preplavili su zelenu maksimirsku oazu kako bi uživali, prije svega, u druženju.

- Jako pozitivno, puno ljudi, puno poznanstava, puno prijatelja, govori Filip Ojdanić, umirovljenik.

Danijela Dujić prijavila se na likovnu radionicu jer kaže, kreativnost je pokreće.

- Ja sam 4. puta ovdje. Poznata mi je atmosfera i jako je ugodno i Maksimir je odličan domaćin, naglašava Danijela.

Veseli plesači i pjevači iz Doma umirovljenika "Trešnjevka" ovdje nastupaju svake godine. Za njih to je poseban doživljaj.

- Puno nam znači jer jedni drugima pomažemo, družimo se i onda ne osjećamo da smo bolesni i da imamo problema. Uvijek smo veseli, naglašava Ivana Margetić, predsjednica KUD-a "V.Rosmah".

Među dvadeset različitih aktivnosti svatko je mogao pronaći nešto za sebe. Cilj je bio promovirati aktivan život osoba treće životne dobi.

- Ove generacije koje su sada došle u dob koju možemo nazvati starijom imaju to jako osviješteno i žive na taj način, rekla je Jasminka Dlesk Božić, ravnateljica Doma za starije osobe "Maksimir".

- Vidite ovu grupu od 50 vježbača kako lijepo rade i sve mišiće pokreću i sve im je u pogonu, pokazao je Josip Zeba, umirovljenik.

Na "Stazi zdravlja" posjetitelji su mogli izmjeriti krvni tlak, obaviti pregled vida, sluha, ali i provjeriti stanje minerala i vitamina u organizmu.

- S obzirom da pacijenti sami to kupuju onda je važno malo pitati ljekarnike jer oni troše puno terapije. Uzimanje terapije na svoju ruku može biti negativno, govori Zeba.

- Ovo je jako korisno da čovjek na neki način misli malo o sebi. To je potrebno pogotovo kada ste malo stariji, ukazuje Katarina Balčić, umirovljenica.

U šali kažu da nakon manifestacije "Maksimirske jeseni" za njih ne dolazi zima, već samo pozdrav do sljedeće jeseni!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!