Maligni melanom – jedan od najagresivnijih tumora

04.06.2018.

08:10

Autor: E.L.S./V.P./HRT

-

-

Foto: - / -

U riziku su osobe koje se prekomjerno ili kronično izlažu suncu, bilo profesionalno ili iz hobija, zbog sporta, osobe jako svijetle puti, oni koji imaju velik broj madeža, više od 50...
Rak kože najučestaliji je oblik raka. Melanom samo je jedan od podtipova, a iako je najpoznatiji, o njemu je riječ u svega 5% slučajeva raka kože. Melanom je zloglasan jer se najčešće prekasno otkrije pa je smrtnost u tim slučajevima čak 80-postotna. Međutim, kada se otkrije na vrijeme, i ova vrsta raka je izlječiva.

Liječenje melanoma najviše ovisi o fazi u kojoj je dijagnosticiran, a nažalost Hrvatska spada u zemlje u kojima se on otkriva u uznapredovanim fazama pa je i liječenje često praćeno komplikacijama.

To je tumor koji je iz nekog razloga vrlo sklon ranom limfogenom i hematogenom metastaziranju. Dakle, ukoliko nije otkriven u najranijoj fazi, postoji opasnost da se bolest proširi limfnim, tj. krvnim žilama, objašnjava doktorica Marija Buljan, spec. dermatovenerologije.

Melanom se može manifestirati na različite načine, ne postoji nažalost tipična klinička slika melanoma.

Ali uvijek upozoravamo naše pacijente da ako na koži primijete promjenu koja je asimetrična mrlja ili izraslina koja ima nepravilne rubove, koja se povećava u promjeru ili izdiže, a prethodno je bila u razini kože, ako je prethodno nisu imali, da svakako treba na nju obratiti pozornost, upozorava doktorica Buljan.

Prvi korak u liječenju je kirurško odstranjivanje sumnjive promjene i biopsija. Daljnje liječenje ovisi o stadiju u kojemu je melanom zatečen. Dubina melanoma jedan je od značajnijih dijagnostičkih čimbenika. Ako je dublji od 8 milimetara, kirurški se otklanja i najbliži limfni čvor.

Ako se bolest proširila i ne može ju se izliječiti samo kirurškim putem, u liječenje se uključuju lijekovi kojima se danas uspješnije nego do sada utječe na bolest.

Prvo je na naše tržište i našim bolesnicima postali dostupni tzv. ciljani lijekovi koji djeluju ciljano na tumorske stanice, odnosno na specifičnu metu u tumorskoj stanici. To može biti neki enzim, receptor, neki protein, a zatim, ono zbog čega smo posebno zahvalni, od prošle godine, od veljače 2017. našim bolesnicima je dostupna i imunoterapija, jedan od najnaprednijih oblika liječenja melanoma, kaže doktorica Buljan.

No, naglasak je prije svega na prevenciji. U riziku su osobe koje se prekomjerno ili kronično izlažu suncu, bilo profesionalno ili iz hobija, zbog sporta, osobe jako svijetle puti, oni koji imaju velik broj madeža, više od 50, osobe koje imaju u obitelji nekoga kome je dijagnosticiran melanom ili neki od zloćudnih tumora kože te osobe koje su neki od tih tumora preboljele. Svima njima preporučene su redovite kontrole kod dermatologa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!