12:21 / 26.05.2020.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/IMS/HRT

Malo je potrebno za sreću

-

-

Foto: - / -

Studentice Ekonomskog fakulteta u Osijeku radile su projekt o kvaliteti života u Hrvatskoj "Sreća među nama". U vrijeme izolacije, kroz 3 mjeseca, putem društvenih mreža obuhvatili su preko 20.000 ljudi.
Sreća je individualna stvar, sami određujemo kvalitetu svog života i kad ćemo biti sretni.

Studentice Ekonomskog fakulteta u Osijeku radile su projekt o kvaliteti života u Hrvatskoj "Sreća među nama". U vrijeme izolacije, kroz 3 mjeseca, putem društvenih mreža obuhvatili su preko 20.000 ljudi. Radilo se u više od 30 timova, a u Dobro jutro, Hrvatska o projektu je govorio tim broj 8.

Studentica Anja Vilk radila je u timu "Life is Good", a cilj im je bio podizanje kvalitete života i usrećivanje ljudi. Svojim uspjehom smatraju ako je barem jedna osoba promijenila svoj životne navike prateći njihove aktivnosti na društvenim mrežama gdje su objavljivali različite sadržaje od kuhanja, recepata sa zdravim namirnicama koje potiču hormon sreće, poticali na tjelovježbu i sport, razni savjeti za kvalitetu života, kako glazba i ples utječu na našu sreću, život. Ujedno su prikazivali i snimke iz drugih Europskih država gdje ljudi govore o kvaliteti života i sreći u toj zemlji.

A što je o sreći naučila radeći ovaj projekt rekla je studentica Sunčana Pastuović:

- Radeći kroz projekt naučili smo da je sreća individualna stvar i da sami određujemo kvalitetu svog života i kad ćemo biti sretni. Kroz neke kategorije smo se trudili osvijestiti ljudima kako oni sami mogu utjecati na svoju sreću,na kvalitetu života kroz neke male sitnice, sport, zdrav način života, ples, glazbu, druženje, rekla je.

- Nije nam bio primarni cilj da toliko promoviramo sreću kroz društvene mreže, već kroz građane našeg grada, naše prijatelje i obitelj. Mislim da smo to dobro odradili, dobili smo pozitivne reakcije, povratne informacije ljudi, dodala je.

Cijelim projektom zadovoljna je i njihova profesorica Anita Freiman te dodala:

- Prvo sam mislila da ćemo imati problema što radimo u vrijeme korone, čak sam mislila da ćemo odustati, da nema smisla u vrijeme izolacije  raditi istraživanje o kvaliteti života. Ali onda smo rekli - baš zato, u inat karanteni, izolaciji koja je već sama za sebe dovoljno teška situacija. Idemo poboljšati život, idemo ih usrećiti, dati im nadu za bolji život i bolje sutra, rekla je.

Otkud istraživanje o sreći na ekonomskom fakultetu?

- Kolegij se zove Makro sustav Europske unije, a inače se bavim Ekonomijom sreće i kvalitetom života. Naišli smo na istraživanje Eurobarometra koja je pokazala kako je Hrvatska na dnu ljestvice po kvaliteti života u Europskoj uniji, iza nas je samo Bugarska. Većinom zbog loših ekonomskih pokazatelja, zbog pada povjerenja u političke institucije, političare i cijelo vodstvo. Što je najgore, u zadnje vrijeme pada povjerenja u među ljudima, ti socijalni kontakti interakcija zapravo su narušeni. Ovakvim projektom htjeli smo napraviti promjenu, objasnila je Freiman.Male stvari su potrebne za sreću

- Nažalost čovjek nije svjestan što sve ima u životu dok to ne izgubi na neki način, koliko smo zapravo slobodni, koliko imamo slobode. Ova situacija svima nam je pokazala da napravimo neku vrstu reseta života da osjetimo i osvijestimo prave stvari života, koliko je važno imati obitelj, svakodnevni kontakt, male stvari, zdravlje. Studenti su kroz ova 2-3 mjeseca pokazali  ljudima kako da osvijeste kod sebe koliko ima razloga za sreću, dodala je Freiman.

Projekt je završen, sada imaju završne ispite, prezentacije. Uskoro ćemo imati točne rezultate, ovim projektom smo obuhvatili preko 20.000 ljudi. Možda ćemo uz ove studente pronaći malo sreće u nama.

Sreća se množi dijeljenjem - slažu se studentice i njihova profesorica. Osmijeh je besplatna injekcija sreće, a njegovim dijeljenjem i mi se osjećamo bolje te tako pridonosimo stvaranju kvalitetnije zajednice i društva. Pa možda više ne budemo na dnu europske ljestvice po kvaliteti života. Osječani su napravili prvi korak prema tomu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!