Manji rizici od COVID-a nakon operacije radi mršavljenja

10.01.2022.

09:09

Autor: Hina/HRT

Pretilost i COVID

Pretilost i COVID

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Operacija čiji je cilj osigurati gubitak težine može smanjiti rizik od teškog COVID-a čak i ako je zaražena osoba i dalje pretila nakon gubitka težine, prema radu objavljenom u časopisu JAMA Surgery.


Znanstvenici su proučili 20.212 pretilih odraslih osoba, uključujući 5053 koje su bile podvrgnute barijatrijskoj operaciji prije pandemije i izgubile su znatnu težinu.


U prosjeku, ljudi u skupini operiranih, iako su još uvijek bili pretili, težili su oko 20 kg manje od sudionika studije koji nisu bili podvrgnuti operaciji.


Iako su dvije skupine imale sličnu stopu infekcije virusom SARS-CoV-2 od oko 9 posto, zaraženi pacijenti, koji su prethodno operirani radi mršavljenja, imali su 49 posto manji rizik od hospitalizacije, 63 posto manji rizik potrebe za dodatnim kisikom i 60 posto manji rizik od toga da teško obole ili umru u usporedbi sa skupinom koja nije operirana.


Pretilost - čimbenik rizika za loše ishode COVID-19


Zbog metodologije studije ne može se izvući siguran zaključak da je operacija radi mršavljenja uzrokovala bolje ishode, upozoravaju autori. Ipak, rekli su autori, pacijenti koji su bili podvrgnuti operaciji zbog mršavljenja vjerojatno su bili zdraviji kada su se zarazili.


- Rezultati podržavaju da su zdravstvene posljedice pretilosti reverzibilne za pacijente s COVID-om, rekao je koautor dr. Steven Nissen s klinike Cleveland u priopćenju.


- Ova studija sugerira da naglasak na gubitku težine kao javnozdravstvenoj strategiji može poboljšati ishode tijekom pandemije COVID-19... To je vrlo važan nalaz s obzirom na to da 40 posto Amerikanaca pretilo, rekao je. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!