09:23 / 27.09.2018.

Autor: E.L.S./M.V./HRT

Mario Valentić: Unaprijedite svoje zdravlje i poboljšajte cjelokupnu vitalnost

-

-

Foto: - / -

Jako je bitno redovito raditi vježbe jakosti kako bi osnaživali mišiće. Uz sve ovo, naravno, tijelo je bitno opskrbiti kvalitetnim nutrijentima.
Kako cjelovito unaprijediti svoje zdravlje i poboljšati cjelokupnu vitalnost? Jednostavno, smatra Mario Valentić. Evo što savjetuje.

Prvim korakom: krenite hodati! Hodanje je ono za što se naš neurološki sustav priprema od nultog dana.To je najzdraviji prirodni oblik kretanja za ljudski organizam, stoga hodajte što više. Veličanstvene stvari se mogu uočiti onda kada usporimo, stoga usporite ponekad u životu.

Jedan pokret bez kojeg nema života, jest disanje, stoga, svakodnevno, barem pet minuta, usmjerite pažnju na svoj dah. Dok hodate, držite se uspravno. Zamislite kralježnicu kao amortizer i usprotivite se sili teži. Na taj način ćete aktivirati dubinske mišiće kralježnice i vaša kralježnica će vam biti za to zahvalna.

Svakodnevno se istežite jer ćete na taj način osigurati mobilnost, a ona će vam osigurati ugodu i zdravlje lokomotornog sustava. Kad se razgibavate, vodite računa da se razgibavate kroz sve tjelesne ravne, a to znači da radite rotacije, kao što je ovo, otklone i preklone.

Uz redovito hodanje kao aerobnu aktivnost, zatim uz redovite vježbe mobilnosti i fleksibilnosti i vježbe disanja, jako je bitno redovito raditi vježbe jakosti kako bi osnaživali mišiće. Uz sve ovo, naravno, tijelo je bitno opskrbiti kvalitetnim nutrijentima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!