Maslinik s pogledom na Pelješki most

08.11.2020.

13:09

Autor: Pero Štrbe/Plodovi zemlje/IMS/HRT

-

-

Foto: - / -

Maslina će u neretvanskoj dolini biti 30 posto više nego lani. Radman je odličan.
Maslina će u neretvanskoj dolini biti 30 posto više nego lani. Dobar je urod i u masliniku s najljepšim pogledom na budući Pelješki most. Plodovi oblica i levantinki poprimili su različite boje - idealno vrijeme za berbu.

A sam položaj maslinika berbu čini još ugodnijom. Beračima u masliniku obitelji Mustapić na padini brada Smrčevice iznad Komarne, pruža jedan od najljepših pogleda u Hrvatskoj, a već u slijedećoj berbi kad se premoste obale između Komarne i Brijeste taj vidik bit će bez premca.

- Vidi se sveukupno od Hvara do Neuma odnosno još i dalje - stonska pumpa i cijeli arhipelag otoka i Pelješac, govori Mirsada Mustapić. Obitelj Mustapić ima maslinik od 600 stabala u kojem dominiraju sorte oblica i levantika ali samo 200-tinjak ih je na rodu.

Naime, prije dvije godine mlade masline pokosio je iznenadni led, pokazuje Živko Mustapić. No neka stabla odprla su se ledu i ove godine dala svoj prvi urod. Stara obnovljena stabla, pak, rodila su dvostruko bolje nego lani, dodaje.

Bolji urod očekuju i ostali neretvanski maslinari

- Ove godine očekujemo prinos maslina 30% veći nego lanjski. Možemo reći da će ovo za maslinare biti jedna solidna godina obzirom da je štetnik maslinova muha pokazivao veliku populaciju tijekom cijele vegetacije, osobito u periodu od sredine kolovoza do kraja listopada, kaže Ivana Tomac Talajić iz Ministarstva poljoprivrede.

Neretvljani na različite načine vrlo uspješno suzbijaju tog štetnika. Sve je više onih koji se kreću prema ekološkoj proizvodnji. Vrlo je važno i što prije preraditi masline, a to Živko radi odmah nakon berbe. Neretvani masline prerađuju u jednoj od dvije opuzenske uljare. Suvremeni način prerade na temperaturi od 38 stupnjeva jamči vrhunsko ulje, a randman ovisi o sorti i položaju stabala.

- Radmani su u početku bili od 8 do 14 posto. Nešto malo više je 'bacala' oblica, a sad nakon 25 dana bolji su za tri do četiri posto, ovisno o terenu s kojih masline dolaze, kaže Mate Dragobratović iz uljare Neretva Opuzen.

Prvi ovogodišnji plodovi iz maslinika iznad Komarne imali su randman od 12 posto. No, ako je suditi prema boji, mirisu i okusu ulje je extra djevičansko.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!