Matejina borba s ortoreksijom: "Kontrolirajući hranu htjela sam zavoljeti sebe"

26.12.2021.

07:00

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Mateja Klemenčić

Mateja Klemenčić

Foto: Dobro jutro Hrvatska / HRT

Kako zavoljeti i prihvatiti svoje tijelo tema je o kojoj u svojoj knjizi „Fitness i napolitanke“ piše Mateja Klemenčić, inače po struci profesorica španjolskog i ruskog. Mateja je i sama imala poremećaj prehrane, a svojoj borbi s tim pisala je i u knjizi.

Danas je podrška drugima koji prolaze kroz istu situaciju, a svoje iskustvo odlučila je javno podijeliti kako bi drugi znali da nisu sami u tome.

- Kad sam se ja s time borila, o tome se jako malo pisalo. Jako dugo vremena sam mislila da nitko drugi na svijetu to ne prolazi. Nešto sitno se govorilo o bulimiji i anoreksiji, no nitko nije pričao o kompulzivnom vježbanju ni ortoreksiji – nezdravoj opsesiji zdravom hranom. Ili o tome kako nije normalno, nakon što pojedeš veliku količinu hrane ići trošiti to na treningu. Bilo je jako teško, ne samo prolaziti to, nego i biti uvjeren da si jedini na svijetu. Moje iskustvo me motivira da poručim drugima da nisu sami i da postoji izlaz iz toga, rekla je Mateja gostujući u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska".

Njezina borba s ortoreksijom, kaže, započela je sa željom da malo pripazi na prehranu i krene vježbati.

- Počela sam sve više proučavati informacije o prehrani, i što sam više to usvajala, to sam osjećala veću krivnju i strah od hrane. Nekako se to odrazilo na to da sam se jako izolirala od svijeta, izbjegavala sam druženja koja bi uključivala hranu i slično. Sve je zapravo proizašlo iz te loše slike o sebi – kroz kontrolu hrane sam zapravo htjela kontrolirati to da nekako zavolim sebe, a i da me drugi prihvate, objašnjava.

O svemu Mateja piše i na svojem Instagram profilu, koji ima više od 15 tisuća pratitelja. Kaže kako često dobiva poruke podrške od pratitelja, ali i upite kako si mogu pomoći.

- Najčešće pitanje je kako se prestati prejedati – pošto nisam stručna u tome, uvijek ih upućujem na stručnu pomoć. Treba se bavi uzrokom, i onda će i posljedica sama od sebe 'ispariti', kaže Mateja i dodaje kako društvene mreže jako utječu na sliku koju ljudi, a posebice mlade žene, imaju o sebi.

- Mislim da ti ideali ljepote idu u sve veće ekstreme. Svi su toga svjesni, ali opet nesvjesno to usvajamo. Rekla bih da je rješenje da, svaki put kad upalimo te društvene mreže, upalimo i neki svoj filter kritičkog razmišljanja. Neku osobnu odgovornost bih svima istaknula kao bitnu, jer mislim da prikazivanje određenog ideala nikad neće nestati – moramo stvoriti neku svoju otpornost na to, smatra Mateja.

Uspjela je pronaći svoj put ka ozdravljenju – kaže kako danas odlazi u teretanu tri puta tjedno.

- Imam neku svoju strukturu, ali sam jako fleksibilna. Sad vježbam puno manje i radim iste vježbe kao prije, ali neki moj proces u glavi koji se sada događa tijekom treninga, i koji se događao prije je sasvim drugačiji. Sada idem na trening da se osjećam dobro, dok je prije bilo samo zato da potrošim kalorije. Što se tiče prehrane, jedem intuitivno. Jedem kad sam gladna, i znam stati kad sam sita. Nemam više osjećaj krivnje i straha, i jedem svu hranu, zaključuje Mateja, koji svoj put edukacije dalje nastavlja u smjeru nutricionizma.

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!