08:31 / 17.04.2018.

Autor: E.L.S./HRT

Medijska pismenost - ključna vještina za život u 21. stoljeću

-

-

Foto: - / -

Učenicima će biti omogućen praktičan rad i snimanje priloga, javnih radionica i prezentacija snimljenih materijala te obilazak Hrvatske radiotelevizije.
Od četvrtka do subote 21. travnja 2018, ali i tijekom cijele druge polovice ovoga i početkom sljedećeg mjeseca odvijat će se mnogobrojne aktivnosti i događanja kojima se informiraju i educiraju djeca, roditelji, nastavnici i odgojitelji o medijskoj pismenosti.

Medijska pismenost jedna je od ključnih vještina za život u 21. stoljeću, potrebna jednako i djeci i odraslima, da bi znali medije koristiti za svoje i opće dobro.

Da bi što više djece dobilo priliku upoznati se s osnovama medijske pismenosti, Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja, u suradnji s partnerima i medijskim kućama, poput HRT-a pokreću Dane medijske pismenosti.

HRT-ova Akademija organizira projekt pod naslovom Djeca upoznaju medije tijekom kojega će učenici završnih razreda osnovnih i srednjih škola putem jednodnevnih radionica steći temeljna znanja iz mobilnoga novinarstva, snimanja i montaže na pametnim telefonima, zakonitostima objave materijala na društvenim mrežama, medijske etike i lažnih vijesti te zaštite djece od neželjenih i neprimjerenih sadržaja na internetu.

Učenicima će biti omogućen praktičan rad i snimanje priloga, javnih radionica i prezentacija snimljenih materijala te obilazak Hrvatske radiotelevizije tijekom kojega će upoznati javni medijski servis ispred i iza kamera.

Odgojiteljima i nastavnicima dostupni su obrazovni materijali pomoću kojih mogu održati sat medijske pismenosti s djecom i mladima u dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama. Grupe učenika posjetit će medijske kuće i upoznati njihov način rada te se i sami okušati u proizvodnji medijskih sadržaja, a bit će organizirane i razne radionice i predavanja za djecu i odrasle u knjižnicama i organizacijama koje se bave medijskom pismenošću. Roditeljima je također na raspolaganju kratki vodič za korištenje medija u obitelji.

Više o projektu govorili su u emisiji Dobro jutro, Hrvatska Robert Tomljenović, zamjenik predsjednika Vijeća za elektroničke medije, Valentina Otmačić, predstojnica ureda UNICEF-a za Hrvatsku, Kristinka Knežević Wozdecky, stručna suradnica na HRT-ovoj Akademiji i Darko Flajpan, voditelj radionica HRT-ove Akademije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!