17:03 / 25.10.2019.

Autor: Željka Lopac Purković/V.K./HRT

Medni doručak hrvatskih pčelinjaka

-

-

Foto: - / -

U Rijeci je otvoren Riječki medenjak, smotra pčelarstva Primorsko-goranske županije. U sklopu te dvodnevne manifestacije ocijenjivat će se kvaliteta meda.
U Rijeci je otvoren Riječki medenjak, smotra pčelarstva Primorsko-goranske županije. U sklopu te dvodnevne manifestacije ocijenjivat će se kvaliteta meda.

Riječki je medenjak započeo Mednim doručkom hrvatskih pčelinjaka. U njemu su uživali i veliki i mali posjetitelji ove smotre.

- Sve više i više je taj autohtoni stil prehrane od meda, medenjaka, meda u saću, što je izuzetno zdravo - ljudi su to prepoznali i sve više se koristi, govori Antonio Komadina, pčelar iz Novog Vinodolskog.

Antonijev je med prošlogodišnji nositelj prestižne titule Zlatno ulište. I ove godine se nada biti u samome vrhu. Uz med, izloženi su tu i drugi proizvodi. U svijetu je sve više cijenjen pčelinji vosak, kojega je malo na tržištu. Gospođa Jasmina, čiji je med također vrhunski, poznaje vrijednost pčelinjega voska za dušu i tijelo.

- Imamo dio voska koji nije očišćen do kraja. Od njega radimo svijeće, pročišćuju zrak, a od pročišćenog voska koje pripremamo u manje pakovanje, može se upotrebljavati u kozmetici, naglašava Jasmina Krišković, pčelarica iz Novog Vinodolskog.

Med iz Primorja, Gorskoga kotara, s otoka - vrhunski je pčelinji proizvod. No, danas se bori s konkurencijom.

- Nažalost, ono što se kupuje u nekim našim trgovinama, to je kvazi med, a nije med. Ovo je jedinstvena prilika da se dokaže, te zato imamo i našu nacionalnu staklenku u koju se puni izričito med s hrvatskih pčelinjaka, ističe Miljenko Mrakovčić, predsjednik Udruženja pčelarskih udruga PGŽ HPS.

A svaka nacionalna staklenka ima svoj jedinstveni broj - preko kojega kupac može na internetu doznati - od čega je med, čiji je, s kojega pčelinjaka te njegova svojstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!