09:25 / 03.05.2018.

Autor: E.L.S./HRT

Međunarodni dan primalja

-

-

Foto: - / -

Primalje svake godine prigodno obilježavaju svoj dan 5. svibnja promičući zaštitu prava žena i novorođenčadi te unaprjeđenje uvjeta u kojima novi život dolazi na svijet.
Međunarodni dan primalja predstavlja globalnu kampanju koja se obilježava diljem svijeta kako bi se istaknula važnost primalja prema zdravlju majki i novorođenčadi te povećala svijest o ulogama primalja.

Svake godine Međunarodna organizacija primalja (ICM) određuje temu Međunarodnog dana primalja te se tako ove godine održava pod okriljem teme: "Primalje utiru put kvalitetnoj skrbi".

Primalje svake godine prigodno obilježavaju svoj dan 5. svibnja promičući zaštitu prava žena i novorođenčadi te unaprjeđenje uvjeta u kojima novi život dolazi na svijet. Partnerskim odnosom sa ženama, njihovim obiteljima i provođenjem primaljske skrbi, primalje doprinose zdravlju  žena i  osnaženju zajednice. Svaka žena i dijete su važni, a veza obitelji i primalja je neraskidiva.

U sklopu skrbi koju  primalje pružaju, žene imaju manje prijevremenih poroda, manje intervencija i lijekova u porodu i ostvaruju veće zadovoljstvo pri samom porodu i nakon poroda, a čime se povećava i postotak dojene djece. Primalje su uz trudnice i njihove obitelji od samog početka i svakoj primalji je cilj pružiti im u tim trenutcima najviše što mogu.

Nažalost primalje se još uvijek bore s pojedinim problemima kao što je nedostatak prvostupnica primaljstva. Zanimljivo je da najveći broj primalja radi u Zagrebu,  gdje nema studija primaljstva. Primalje teže boljoj skrbi svojih klijentica, te Komora kao krovna strukovna organizacija ulaže veliki trud u poboljšanje obrazovanja, točnije u otvaranje novih preddiplomskih i diplomskih studija primaljstva.

U emisiji Dobro jutro, Hrvatska gostovale su Erika Spirić, predsjednica Vijeća Hrvatske komore primalja i Biserka Matok-Glavaš, predsjednica Povjerenstva za stručni  nadzor i kontrolu kvalitete Hrvatske komore primalja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!