Međunarodni "Dan bez automobila"

22.09.2022.

11:27

Autor: HRT/Hina

Međunarodni dan bez automobila

Međunarodni dan bez automobila

Foto: Jurica Galoic / PIXSELL

Međunarodni je dan bez automobila, a u tijeku je i europski tjedan mobilnosti.

U Zagrebu će se s početkom u 18 sati održati tradicionalna Zagrebačka žbica, tj. vožnja biciklima gradskim ulicama kako bi se promicala tolerancija i prometna kultura među svim sudionicima u prometu. Uže središte grada bit će zatvoreno za automobile.

Iz Zelene akcije zatražili su od Vlade subvencioniranje javnog prijevoza u cijeloj Hrvatskoj, kao odgovor na energetsku krizu, a ističu i da građani svoje bicikle mogu popraviti besplatno u Frankopanskoj od 17 do 20 sati.

Zagreb

Zagreb

Foto: Jurica Galoic / PIXSELL

Osijek - završen Europski tjedan mobilnosti 

Obilježavanjem "Dana bez automobila" u središtu Osijeka završena je višednevna manifestacija Europski tjedan mobilnosti. Od 16. rujna u aktivnostima Europskog tjedna mobilnosti sudjelovalo je nekoliko stotina građana svih uzrasta, provedeno je ukupno 15 aktivnosti, među kojima biciklijada do parka prirode Kopački rit, BMX radionica u skate parku, a prigodno su predstavljeni novi autobusi Gradskog prijevoza putnika.

U sklopu manifestacije "Dan bez automobila" za promet je zatvorena Ulica Vjekoslava Hengla, u središtu grada, gdje će se predstaviti provedeni i trenutni projekti održive mobilnosti Osijeka, uz projekte i inicijative lokalnih organizacija i udruga.

Kao partner u projektu sudjeluje osječko-baranjska Županijska razvoja agencija čija je stručna suradnica Brigita Ivoševac istaknula kako je zatvaranje ulica uobičajena aktivnost u svim gradovima koji se priključuju ovoj akciji. U sklopu manifestacija "Dan bez automobila" građani će, uz savjete o sigurnosti u prometu i osnovama prve pomoći, moći dobiti informacije o uradi sam električnim motociklima, električnim punionicama, a za djecu će biti organizirana radionica crtanja 3D prepreka na asfaltu, kao i radionica o popravljanju bicikala.

Svoje promotivne materijale na štandovima će predstaviti osječko-baranjska Policijska uprava, osječko Gradsko društvo Crvenog križa, Hrvatska elektroprivreda (HEP) i brojne udruge.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!