08:34 / 26.06.2018.

Autor: E.L.S./HRT

Međunarodni dan borbe protiv droga

-

-

Foto: - / -

Iako se svake godine provodi sve više akcija, broj ovisnika u Hrvatskoj ali i svijetu je i dalje u porastu.
Danas je Međunarodni dan borbe protiv droga. Obilježava se od 1987. kako bi se ostvario temeljni cilj - društvo bez droge. I u Hrvatskoj se provodi niz akcija.

Glavna skupština UN-a 1987. godine proglasila je 26. lipnja Međunarodnim danom borbe protiv zlouporabe droga i nezakonite trgovine drogama, kao izraz svoje odlučnosti u jačanju djelovanja i suradnje, a u cilju postizanja međunarodnog društva bez droga.

Prema procjenama Ujedinjenih naroda, Ureda za droge, procjenjuje se da 210 milijuna ljudi koristi neku vrstu droge, a 27 milijuna je ovisno o njima. U svijetu je zadnjih pet godina stabilan udio osoba u dobi 15.-64. godine koje zloupotrebljavaju drogu (3,3-6,6%). Na globalnoj razini, najraširenija je zlouporaba kokaina i opijata (opijuma i heroina) čija je godišnja prevalencija među osobama u dobi 15.-64. godine stabilna (0,3-0,4% za kokain odnosno 0,3-0,5% za opijate).

Obilježavanje ovog dana provodi se u suradnji s odgojno-obrazovnim ustanovama, medijima, nevladinim organizacija i ostalim relevantnim institucijama uključenim u suzbijanje zlouporabe opojnih droga, a isto ima za cilj upozoriti što veći broj građana na problem raširenosti zlouporabe opojnih droga i zajedničkim snagama se suprotstaviti ovom ozbiljnom problemu današnjice.

Iako se svake godine provodi sve više akcija, broj ovisnika u Hrvatskoj ali i svijetu je i dalje u porastu. O tome tko su u nas najčešće ovisnici i što svi možemo učiniti kako bi se brojke počele smanjivati u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorila je dr. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!